Gazeteci Dink'le birlikte dava açılan gazetenin yazı işleri müdürü Karin Karakaşlı ise, Basın Kanunu'nun sorumlu müdürleri muaf tutan düzenlemesi gereğince beraat etti.
Gazetecinin avukatlarından Fethiye Çetin, bianet'e mahkeme kararını temyiz ettiklerini açıkladı.
Gazeteciye 6 ay hapis kanaatten ertelendi
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün (7 Ekim Cuma) görülen karar duruşmasına gazetecilerin avukatları ve bazı müdahiller katıldı. Son görüşleri sorulan avukatlar, gazetecilerin beraatini istedi.
Duruşma savcısı Muhittin Ayata ise, temmuzda verdiği ve gazeteci Dink'in cezalandırılmasını istediği esas hakkında mütalaasını tekrarladı.
Kararını açıklayan mahkeme, "yazının eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklaması niteliğinde olmadığına, aşağılayıcı ve incitici nitelikte olduğuna" karar vererek gazeteci Dink'i 6 ay hapse mahkum etti. Mahkeme, Dink'in sabıkasının olmaması, gazetecilik vasfı ve suç işlemeyeceğine kanaat getirerek, cezayı erteledi.
13 Şubat 2004'te yayımlanmaya başlanan ve Diaspora Ermenilerini eleştiren yazı dizisinin yazarı Dink'e ve yazı işleri müdürü Karakaşlı'ya dava, 16 Nisan 2004'te açılmıştı. Dava açılmasına, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) isimli sivil toplum örgütü, bir açıklama ile tepki göstermişti.
Gül : Eksiklik ve alışkanlıklarımız var
NTV'de Murat Akgün'ün röportaj yaptığı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Hrant Dink'in mahkum edilmesiyle ilgili soruya karşılık, "Zaman zaman canımızı sıkacak şeyler olacaktır ama uzun vadede bunlar hallolur" dedi.
Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu, AB standartlarını gerçekleştirmiş bir ülke olduğunu söyleyen Gül, "Kritik eşiği geçtik, bazı eksikliklerimiz ve alışkanlıklarımız var. Bunlardan vazgeçmek lazım. Türkiye dönüşü olmayan bir demokratik ortama girmiştir. Hukukun üstünlüğü, şeffaflaşma gibi" diye konuştu. (EÖ)