Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Atılım Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hatice Duman hakkında verilen müebbet hapis cezasını onadı. Duman, dokuz yıldır tutuklu yargılanıyordu.
Aynı davada yargılanan gazeteci Necati Abay hakkında, İstanbul Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesince "kanıt yok ama kanaatten" örgüt yöneticisi olduğu gerekçesiyle verilen 18 yıl 9 aylık hapis cezası ise bozuldu.
Yargıtay, Abay'ın "örgüt yöneticiliğinden" değil, "örgüt üyeliğinden" cezalandırılması gerektiğini açıkladı.
Avukat Özlem Gümüştaş, bianet'e yaptığı açıklamada, dosyadaki diğer sanıklarla ilgili kararı henüz öğrenemediklerini, Yargıtay'ın gerekçeli kararı yazıldığında, Ali Gül Alkaya, Ahmet Doğan, Güllüzar Erman ve Hasan Özcan hakkındaki Yargıtay kararının da belli olacağını söyledi.
"Basın özgürlüğüne darbe"
Eski Atılım Gazetesi Editörü ve Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Abay, yaptığı yazılı açıklamada, "Yargıtay'ın kararının basın özgürlüğüne vurulmuş ağır bir darbe olduğunu" söyledi.
Abay, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığına ve Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğüne atanan Sedat Selim Ay'la ilgili işkence soruşturmasındaki eksiklik nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'yi mahkum ettirenler arasında olduğunu açıkladı.
"İşkenceciler terfi ettirilirken, işkencecileri mahkum ettirenler cezalandırılıyor. Bu kararla devlet bana ya F Tipi Cezaevinin ya da sürgünün yolunu gösteriyor ve her iki durumda da susturmak istiyorlar."
"TGDP olarak Yargıtay'ın iki gazeteciyle ilgili verdiği kararın hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz ve protesto ediyoruz. Başta basın meslek kuruluşları, insan hakları savunucuları olmak üzere basın özgürlüğünü savunan tüm kişi ve kurumları bu adaletsiz karara karşı duyarlılık göstermeye çağırıyoruz."
Davanın geçmişi
İstanbul 4 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) "Anayasal düzeni silah zoruyla yıkmaya teşebbüs"ten (eski TCK, 146/1 maddesi) müebbet hapis istemiyle yargılanmaya başlayan Abay, 3 Ekim 2003'teki ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
DGM'nin yerine geçen 12. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi karar duruşmasında, Duman, Alkaya, Doğan ve Erman müebbet hapis cezasıyla, Özcan ile birlikte Abay da eski TCK'nın "örgüt yöneticiliği" fiilini düzenleyen 168/1 maddesi uyarınca 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı.
Şimdi Gebze Kadın Hapishanesi'nde bulunan 39 yaşındaki Erman, banka soymakla ve silah çalmakla suçlandı. Delil olarak da sanıklardan Alkaya'nın ifadesi gösterildi. Alkaya mahkemede, ifadesinin işkenceyle alındığını, söylediklerinin doğru olmadığını söyledi ancak dikkate alınmadı.
Gazeteci ve bianet yazarı Füsun Erdoğan, kendisiyle birlikte Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde kalan Duman'ı şöyle yazmıştı:
"Hatice 5 Nisan 1974 Malatya doğumlu. Ekonomik nedenlerden dolayı ailesi Antep'e taşınmış. İlkokul ve orta öğrenimini Antep'te tamamlamış. 1996 yılında Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü'nden mezun olmuş. Aynı yıl Atılım Gazetesi'nde muhabir olarak çalışmaya başlamış. 1997 yılında da gazetenin yazı işleri müdürlüğünde görev almış."
"Kendi durumunu şöyle anlatıyor: 'Devlet gerçekleri algılamamamız, görmemeniz ve yazmamamız için bütün baskısını, şiddetini ortaya koydu. Yayınladığımız bütün sayılar toplatıldı, haberi izlememiz engellendi. Fotoğraf makinelerimiz, kayıt cihazlarımız kırıldı. Bilgisayarlarımıza el konuldu. Toplatılan sayılarımıza davalar açıldı. Bu davaların sonucunda yüzlerce yıla varan hapis cezaları verildi.'"
"9 Nisan 2003 günü akşamüzeri saat 16.00 civarında evleri basıldı. O zamanki eşinin poliste işkence altında verdiği ve polisin hazırladığı ifadeyle Erman'ı suç ortağı yaptıkları o iki soygun için aradıkları diğer kadını da Hatice olarak lanse ettiler!" (AS)