“Atölyeden önce haritalandırma noktasında sıkıntı yaşıyordum. Atölyenin ertesi günü, bir sosyolojik araştırmayı, kendi veri tabanımı oluşturduktan sonra haritaya aktararak yorumlayabildim. Bundan sonra elime ulaşan raporlara ‘nasıl görselleştirebilirim’ diye sorarak, farklı gözle bakacağım” diyor gazeteci Ece Sevim Öztürk.
Çağdaş Ses haber sitesinin yayın yönetmeni olan Öztürk, 30 Nisan Cumartesi günü Taksim Point Otel’de düzenlenen veri gazeteciliği atölyesine katılan 21 kişiden biri.
Batı medyası, teknolojinin nimetlerinden faydalanıp hem veriyi habere dönüştürme hem de haberi veriye dönüştürerek görselleştirme yolunda hızla ilerlerken bu atölye, Türkiye’de gazetecilere yönelik olarak yapılan ilk atölyelerden biri olma özelliği taşıyor.
Atölyenin ana eğitimcisi Pınar Dağ, şimdiye kadar 40’tan fazla atölye düzenlediğini ama katılanların genellikle öğrenciler ve diğer sektörlerden insanlar olduğunu belirterek şöyle diyor:
“Atölye çok verimli geçti, bu noktada sektörde olan gazetecilerin bulunması çok önemliydi. Hatta atölye devam ederken internet haberciliği yapan bir gazeteci, her türlü aracı haberlerine uygulamaya başladı.”
ABD Büyükelçiliği’nin desteğiyle düzenlenen atölyeye ilgi gösterenler arasında ekonomi gazetecilerinin yanısıra, insan hakları haberciliği, sosyal medya editörlüğü gibi farklı alanda çalışanlar da vardı. Gazetecilerin çalıştıkları kurum yelpazesi de Sözcü’den İMC Tv’ye geniş bir alana yayıldı.
Veri gazetecisi Pınar Dağ atölyede, önce açık verinin ve veri gazeteciliğinin temel kavramlarını tanıttı, daha sonra yardımcı eğitimci Sadettin Demirel’le birlikte veri temizleme, filtreleme, kazıma ve veri görselleştirme araçlarını katılımcılara uygulamalı olarak gösterdi.
Atölyeye Hollanda’dan video konferans yöntemiyle katılan veri gazetecisi Caspar Egas, kendi çalıştığı veri platformu Silk.co’nun nasıl çalıştığına dair bir sunum yaptı. Başka bir veri gazetecisi Hassel Fallas’ın sunumunda ise ülkesi Kosta Rika’da veriye erişimin güçlü yasalarla nasıl mümkün olduğu konusunda söylediği özellikle ilgi çekti. Fallas, Kosta Rika’da herhangi bir dönemde doğumlar, ölümler ve yapılan evliliklerle ilgili bilgilere ya da ülke sınırlarından kimlerin giriş çıkış yaptığına ilişkin bilgilere erişmenin mümkün olduğunu söyledi, Gazetesi La Nacion’da tüm bu veriyi habere dönüştürmek için kurdukları Veri bölümünün nasıl işlediğini anlattı.
Veri gazeteciliği atölyesinin 7 Mayıs’ta gerçekleşecek bir sonraki aşamasında ise, ilk atölyenin katılımcılarıyla uygulama sürecinde karşılaştıkları sorunları çözmek konusunda destek olmak amacıyla bir çevrimiçi eğitim daha yapılacak. Veri Gazeteciliği Atölyesi bu bölümle son bulacak. (TT/ÇT)