Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Basın İş Sendikası son dönemlerde medyada işten çıkarılanların ve saldırıya uğrayanların sayısını açıkladı.
Rapora göre, 2014 yılının ilk beş ayında, basın-yayın alanında işten çıkartılanların sayısı 331'e ulaştı. 25 kişi ise yaşadıkları karşısında istifa etmek zorunda kaldı.
Beş ay içerisinde 44 gazeteci gözaltına alınırken, 81 basın çalışanı da büyük çoğunluğu kamu görevlileri tarafından gerçekleştirilen saldırıya uğradı.
Raporda "Cazalandırılmayan polis şiddeti basına daha çok saldırı getirdi" tespiti yer aldı.
DİSK Basın İş'in Mayıs ayı raporu şöyle:
1 Mayıs
* Haber ekipleri 1 Mayıs etkinliklerine polisin müdahalesi sırasında TOMA'lardan sıkılan sulara ve biber gazına maruz kaldı.
* Okmeydanı'nda yaşanan çatışmaları takip eden ETHA muhabiri Ali Haydar Doğan'ın kolu kırıldı.
* Beşiktaş’ta Barbaros yokuşundaki polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmada gercekgundem.com koordinatörü Barış Yarkadaş, Halk TV'de canlı yayın yaparken yaralandı.
* Şişli’de EPA foto muhabiri Sedat Suna, bacağından yaralandı.
* Sol Gazetesi muhabiri Elif Örnek polis saldırısı sırasında başından yaralandı.
* Sol Gazetesi muhabiri Emin Şentürk ise olayları izlerken plastik mermiyle yaralandı.
* Haber portalı Duruş Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Güneş, ayağından darp edildi.
* Milliyet Gazetesi foto muhabiri Ozan Güzelce polisin fırlattığı gaz kapsülüyle sağ el bileğinden yaralandı.
* Mücadele Birliği Dergisi muhabiri Yusuf Ali Gümüşlü kolundan, Yurt Gazetesi Yazarı Hakan Gülseven ise burnundan yaralandı.
* 1 Mayıs'ta Taksim'de yapılması planlanan miting öncesi işyerine giderken gözaltına alınan T24 editörü Deniz Zerin ifadesinde polisten işkence gördüğünü söyledi..
4 Mayıs
* Dicle Haber Ajansı İngilizce servisi editörü Nedim Türfent, Yüksekova'ya girişinde kurdukları kontrol noktasında kimlik kontrolü yapan polislerce gözaltına alındı.
5 Mayıs
* Star Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü'nden yayın politikasına tepki göstererek istifa eden Doğan Ertuğrul “Star Gazetesi Başbakan rahatsız olur diye Gül'ü sansürledi” dedi.
* Yavuz Oğhan, Can Dündar, Özgür Mumcu, Mirgün Cabas, Pelin Batu, Koray Çalışkan ve Tuluhan Tekelioğlu, Artı 1 TV'den istifa etti.
8 Mayıs
* Kamuoyunda Gaye Davası olarak bilinen dava kapsamında 7,5 yıldır cezaevinde bulunan Füsun Erdoğan ve Bayram Namaz serbest kaldı.
9 Mayıs
* NTV ve Kral TV'de çoğunluğu programlarda çalışan kameraman ve editörlerden oluşan yaklaşık 20 kişi işten çıkartıldı.
12 Mayıs
* KCK Basın Komitesi’nde yer almaktan tutuklu yargılanan medya çalışanları Ramazan Pekgöz, Nurettin Fırat, Turabi Kişin, Yüksel Genç, Davut Uçar, Ertuş Bozkurt ve Mikail Barut’un tahliyesine karar verdi.
14 Mayıs
* Soma'da yaşanan iş cinayetini takip eden Sol muhabiri Elif Örnek Soma'da gözaltına alınmak istendi.
* Karşı Direniş muhabiri Burak Öz, Soma'da yaşamını yitiren işçilerin aileleriyle görüşürken Başbakan korumaları tarafından gözaltına alındı
* BirGün Foto Muhabiri Recep Yılmaz Ankara'da polis saldırısına uğradı. Kocaeli'nde ise polis Soma'da yaşananları protesto edenlerle birlikte habercileri de tartakladı.
15 Mayıs
* İzmir'de Soma protestolarını izleyen Evrensel Gazetesi muhabiri Yiğit Ali Mercan gözaltına alındı
* Foto muhabiri Onur Öncü basın kartını göstermesine rağmen polisler tarafından tartaklanarak gözaltına alınmaya çalışıldı.
* Hayat TV İzmir kameramanı Yiğit Ali Mercan polis arabasına bindirildi, ancak stajyer gazeteci kimliğini gösterince serbest bırakıldı.
* Le Journal Ajansı foto muhabiri Nazım Serhat Fırat "Soma'da gerginlik" fotoğraflarını çektikten sonra gözaltına alındı.
* Polis, Ulusal Kanal kameramanı Serkan Bayraktar’ı görüntü alırken tekmeledi.
16 Mayıs
* Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ensesinden plastik mermiyle yaralandı.
17 Mayıs
* Habertürk gazetesi muhabiri Umut Tütüncü Başbakan Erdoğan’ın Kısıklı’daki konutunun önünde korumalardan birinin kendisine yumruk attığını söyledi.
20 Mayıs
* Adıyaman Gerger Fırat gazetesi yayın müdürü Özgür Boğatekin, babası Hacı Boğatekin’in tutuklu olarak getirildiği Gerger Adliyesi’nin girişinde polislere direndiği gerekçesiyle aldığı 5 aylık hapis cezası için 13 Mayıs’ta cezaevine girdi. Adıyaman Yarı Kapalı Cezaevi’ne gönderilen gazeteci, bir hafta sonra denetimli serbestlik hükümleri uyarınca serbest kaldı.
* Alman Spiegel dergisi muhabiri Hasnain Kazim, Soma'daki maden faciası ile ilgili yaptığı haberler nedeniyle ölüm tehditleri aldığını açıkladı.
* BBC Türkçe muhabiri Rengin Arslan, yaptığı haber nedeniyle Yeni Şafak gazetesi tarafından hedef gösterilmesinin ardından Başbakan tarafından da AKP grup toplantısında hedef gösterildi.
21 Mayıs
* Soma'daki maden faciası soruşturmasını yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, Adliye ve çevresinde bulunan basın mensuplarının ayrılmalarını istedi. Gün TV çalışanı iki kişi bir süre gözaltına alındı
22 Mayıs
* İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Nedim Şener'in kitabını siyasi bularak afişlerinin belediyeye ait alanlara asılmasına izin vermedi.
* Taksim’de bulunan bir otelde iki günlük bir konferans organizasyonu gerçekleştiren reklam ajansı, konferansı izleyecek gazetecilerden 'TC Kimlik Numarası' istedi. Ajans yetkilileri bunun için ‘Taksim’in kapatılacağının söylendiğini’ belirterek, 'Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde gerçekleşecek etkinliğe giriş ve çıkışlarda sorun yaşanmaması için İstanbul Valiliği’nden izin listesi alınacağı' gerekçesini gösterdi.
* Erol Özkoray Gezi eylemlerini anlattığı kitabında, Başbakan’a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada ilk kez hakim karşısına çıktı.
23 Mayıs
* Zaman gazetesi muhabiri Ahmet Dönmez, Şubat ayındaki basın toplantısında sorduğu sorulara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aşağılayıcı ve onur kırıcı cevap verdiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu.
* Ulusal kanal muhabiri polis tarafından saldırıya uğradı.
24 Mayıs
* Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban, 28 Kasım 2013 günü yayımlanan ‘Gülen’i bitirme kararı 2004 MGK’da alındı’ manşetiyle davalık oldu. İki isim, ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri ifşa etmek’ suçlamasıyla Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.
* Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, Burç FM ve Radyo Cihan'ın Mardin'deki frekanslarının hava ve deniz haberleşmesini engellediği iddiasıyla yayınların durdurulmasına karar verdi. Kurum, frekansların milli güvenliği tehdit ettiğini öne sürdü.
26 Mayıs
* Artı 1 kanalında maaşları ödenmediği gerekçesiyle iş bırakan beş kişi işten çıkartıldı.
29 Mayıs
* Vatan Gazetesi'nde 10 kişinin işine son verildi. Yerel seçim sonrası küçülmeye ve havuz uygulamasına yönelen grupta işten çıkartılmaların süreceği söylendi.
30 Mayıs
* Bakan Mehmet Şimşek Londra'da katıldığı toplantıyı haber yapmak amacıyla izlemek için salonda bulunan Zaman Gazetesi muhabiri Kadir Uysaloğlu'ndan salonu terk etmesini istedi.
31 Mayıs
* Aydın'da kuzenini bıçakla yaralayan S. S.'nin haberini yapan Yeni Asır ve Gazete Flaş muhabiri Kazım Yörükce, tutuklanan kadının, eşinin saldırısına uğradı.
* CNN International muhabiri Ivan Watson, canlı yayın sırasında ekip arkadaşları ile birlikte tartaklanarak gözaltına alındı.
* Polis Söz Dergisi'ne ait büroyu basarak içeride bulunan 15 kişiyi gözaltına aldı.
* bianet.org muhabiri Elif Akgül polis tarafından tartaklandı.
* bianet.org muhabiri Ekin Karaca sırtında çanta ile gezen sivil timlerin saldırısına uğradı.
* İstiklal Caddesi'nde bir gazeteci sarı basın kartı olmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı
* Ankara Ziya Gökalp’te İtalyan gazeteci Piero Castellano göğsünden gaz bombasıyla vuruldu.
* Çevik kuvvet Sakarya Caddesi’ndeki basın emekçilerine coplarla saldırdı.
* İnsanhaber muhabiri Ahmet Kerem Kaynar, Anadolu Yakasından Avrupa yakasına geçerken Beşiktaş sapağında çekim yaparken polis tarafından darp edildi. Polis basın kartını gösteren muhabirin basın kartını yırtarak aldı ve cep telefonuna el koydu.
* Polis, Ulusal Kanal İstihbarat Şefi Naci Eriş ve Muhabir Deniz Çağlayan'ı Ulusal Kanal binasına girişini engelledi.
* Tünelde gözaltına alınmak istenen sendika.org muhabiri avukatların müdahalesi ile kurtarıldı
* Evrensel Gazetesi muhabiri Erdal İmrek polis tarafından alıkonuldu, darp edildi ve yüzüne gaz sıkıldı. Aynı gazeteden Duygu Ayber kimlik kartı kontrol edildikten sonra polis saldırısına uğradı, Sinem Uğurlu ise tehdit edildi.
* Kadıköy'de aralarında gazeteci Ceren Büyüktetik'in da bulunduğu bir grubun bulunduğu ev 50 kadar çevik kuvvet polisi tarafından arama kararı olmamasına rağmen basılarak arama yapıldı.
* Gazeteci Ece Çelik, Osmanbey'de yaşanan polis şiddetini görüntülemek isterken polisin coplu saldırısına uğradı.
* ANF Muhabiri Zeynep Kuray, Halk TV kameramanı ve spikeri ve @dokuz8haber muhabiri Mis Sokakta polis saldırısına uğradı.
* Çapul TV muhabiri Onur Ercan, İzmir'de polisler tarafından dövüldü, Ercan'ın alnında çatlak meydana geldi.
* Ankara Ulusal Kanal Muhabiri Aykut Karadağ, polisin saldırısına maruz kaldı. Aykut Karadağ, polisin sıktığı biber gazı yüzünden fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı. (EA)