Haberin İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır D Tipi Cezaevi, 16 Haziran 2022’den bu yana iddianamesiz bir şekilde tutuklu olan 16 gazeteci arasındaki Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DGF) Eşbaşkanı Serdar Altan’ın görüşmeci listesine ismini yazdırdığı meslektaşı Adnan Bilen’i “sakıncalı” buldu. Altan’ın Bilen’le görüşmesine izin verilmedi.
Bunun üzerine Altan’ın avukatı Resul Temur, hapishane idaresinin aldığı karara Diyarbakır Ceza İnfaz Hakimliği nezdinde itiraz etti.
İtirazı değerlendiren Diyarbakır Ceza İnfaz Hakimliği, hapishane yönetiminin kararını onadı. Kararında "Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmeliği” işaret etti.
Hakimlik, söz konusu yönetmelikte “…Ceza infaz kurumu yönetimince, gerekli görülmesi hâlinde bildirilen ziyaretçiler hakkında, ziyarette bulunmalarında sakınca bulunup bulunmadığı konusunda kolluk aracılığıyla araştırma yaptırılır. Sakıncalı görülenlere ziyaret izni verilmez ve yeni ziyaretçinin bildirilmesi istenir" ifadesine yer verdi.
Söz konusu hüküm gereğince avukatın talebinin ilgili yönetmelikte belirtilen hükümler göz önüne alındığından ve ziyaretçinin kolluk araştırması sonucunda sakıncalı görüldüğü belirten İnfaz Hakimliği, itirazın reddine karar verdi.
Yönetmelik ne diyor?Hapishanelerdeki hükümlü ve tutukluların görüş hakları bir yönetmelikle belirlenmiş durumda. Buna göre; Kapalı görüşlerde hükümlü ve tutuklular; eşi, anne, babası, büyükanne ve büyükbabası, çocuğu, torunu, kardeşi, gelini, damadı, kayınbiraderi, baldızı, yengesi, eniştesi, görümcesi, kayınvalidesi, kayınpederi, kayınvalidesinin annesi ve babası, kayınpederinin anne ve babası, eşinin başkasından olma çocuğu, büyükanne ve büyük babasının anne ve babaları, torun çocuğu, kardeş çocuğu, eşi, amcası, halası, dayısı, teyzesi ve bunların eşleri ile vasisi ve kayyımıyla görüşebilir. Hükümlü ve tutuklular, birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan üç ziyaretçisinin açık kimlik ve adresini ceza infaz kurumuna bildirir. Bu ziyaretçiler, ölüm, ağır hastalık, doğal afet, hükümlü ve tutuklunun nakli ya da ziyaretçinin ziyaret olanağını ortadan kaldıracak yerleşim yeri değişikliği gibi zorunlu haller dışında değiştirilemez. Ziyaret günleri ve saatleri ile bir hükümlü ve tutuklunun görüşebileceği ziyaretçi sayısı, kurumun fiziki yapısı ve kapasitesi dikkate alınarak, kurumca belirlenir. Görüş süresi, yarım saatten az, bir saatten fazla olacak şekilde belirlenemez. Açık görüşlerde ise hükümlü ve tutuklular, anne, baba, eş, çocuk ve torunlarıyla ayda bir gün görüş yapabilir. Görüş günleri kurumca belirlenir. Bayramlarda ve özel günlerde de üçüncü dereceye kadar olan akrabalarından en çok üç kişiyle görüşebilirler. Ancak; bu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlüler hakkında uygulanmaz. Açık ziyaretler, bir saatten fazla olmamak kaydıyla 09.00 - 17.00 saatleri arasında yaptırılır. |
(HA)