Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Turgay Olcayto ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı İsmet Demirdöğen, Türkiye'de medya sahiplerinin Kuzey Irak'a gönderdikleri gazetecilerin can güvenliği ile ilgilenmediklerine dikkat çektiler.
Kuzey Irak'a gitmeye hazırlanan gazeteci Mete Çubukçu ise, son dönemlerde yayın kuruluşlarının tehlikeli bölgelere giden gazetecilere özel malzemeler sağladığına dikkat çekerek, "Özel sigortamız yok" dedi.
Olcayto: BYEGM çalışma yapıyor
Medyadan gazetecilerin korunmasına ilişkin her hangi bir talep gelmediğini belirten TGC Genel Sekreteri Turgay Olcayto, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün gazetecilerin can güvenliği için can yeleği temini ve bu konuda Türkçe ve İngilizce olarak kitapçık basımı ile ilgili çalışmalar yaptığını açıkladı.
"Can yeleği dağıtıp çalışmaları duyuracağız"
TGC'nin bu hazırlıkları yakından izlediğini açıklayarak Olcayto, gazetecilere bu konuda açıklama yapacağını ve bu malzemelerin dağıtımında üzerine düşen görevi yerine getireceğini açıkladı.
Demirdöğen: FIJ kılavuzunu dağıtıyoruz
"Medya yetkililerinin tehlikeli göreve giden çalışanlarını özel sigorta yaptıklarını sanmıyorum" diyen ÇGD Genel Başkanı İsmet Demirdöğen ise, Uluslar arası Gazeteciler Federasyonu'nun (FIJ) Körfez Savaşı sırasında yayımlanan, güncellenen ve Türkçeleştirilen kılavuzu Kuzey Irak'a giden gazetecilere verdiklerini açıkladı. Kuzey Irak'a giden gazetecilerle temas kurduklarını bildiren Demirdöğen, şunları söyledi:
"Savaş sigortası yapıldığını sanmıyorum"
* Onlara hem manipülasyon hem de saldırılara karşı dayanışma içerisinde olmalarını ve etik ilkelere titizlikle uymalarını öneriyoruz.
* Tehlikeli bölgelere giderken gazetecilere savaş sigortası yapıldığını sanmıyorum.
* Medya sahiplerinin böyle bir derdi de yok zaten. Gazetecilik heyecanıyla, görev aşkıyla bölgeye giden gazetecilerin bu haklarını hatırlatmak isterim.
Çubukçu: Özel sigortamız yok
Kuzey Irak'a gitmeye hazırlanan gazeteci Mete Çubukçu ise, özel bir sigortası bulunmadığını belirtti.
Bugüne kadar tehlikeli bölgelerde görev yapan gazetecilerin genel olarak kendi olanaklarıyla korunduklarını hatırlatan gazeteci Mete Çubukçu ise, son olarak kendi yayın kuruluşunun kendisine çelik yelek ve kask, ayrıca kimyasal, biyolojik saldırılardan korunmak için de alüminyum elbise sağladığını aktardı. Diğer bazı yayın kuruluşlarında da benzer çalışmaların bulunduğuna işaret eden gazeteci, özel sigortası bulunmadığını açıkladı.
"Uluslar arası basın eğitim alıyor"
Daha önce kendisinin sağladığı bir çelik yelekle korunduğunu belirten Çubukçu, uzun yıllardır uluslar arası medya kuruluşlarında çalışan meslektaşlarının tehlikeli bölgelere gitmeden önce bölgeye özel eğitim aldıkları ve özel sigortaları bulunduğuna işaret etti.
Çubukçu ve bir grup gazeteci daha, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü organizasyonu sonucu, 20-25 Şubat günlerinde Kuzey Irak'ta istisnai olarak görev yapabilecekler. Gazetecilerin bölgeye giriş ve görev yapması 1997 yılından bu yana yasak. (BB/NK)