Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik öğrencileri gazetecilerin tutuklanmasını ve üzerindeki baskıyı kınadı.
“Gazetecilerin devlete ve medya sahiplerine karşı sendikal haklarla korunmasını acil bir ihtiyaç olarak görüyoruz. Gazetecilerin kendilerini sansür ve otosansürün baskısı altında hissetmeden gerçekleri halka ulaştırması, her türlü kin –nefret söylemi ve şiddet çağrısı içermeden yayılmasına aracılık etmesi, esasında toplumun özgürleşmesi ve demokrasinin gelişmesi için zorunludur.”
29 gazeteci
Öğrenciler yaptıkları açıklamada, bugüne kadar birçok gazetecinin "örgüt üyesi", "örgüt propagandası", "cumhurbaşkanına hakaret", "devlet sırrı", "gizliliğin ihlali" ve "devlet görevlilerini hedef göstermek" gibi dayanağı olmayan gerekçelerle tutuklandığını söyledi.
TIKLAYIN - DİHA MUHABİRİ MELTEM OKTAY TUTUKLANDI
“Şu anda cezaevinde 29 gazeteci bulunmakta.
“Son 10 günde DİHA stajyer muhabiri Nuri Ataman göz altına alındıktan sonra tutuklandı.
“Nusaybin'de yaşanan gelişmeleri aktaran Uğur Akgül ve Meltem Oktay darp edilerek göz altına alındı, ardından çıkarıldıkları mahkeme tarafından Meltem tutuklanırken Uğur ise adli kontrolle serbest bırakıldı.
“Sur'da haber takibi yapan Mazlum Dolan sivillerle birlikte mahsur kaldığı bodrum katında çıkarıldıktan sonra Sur'da bodrum katlarında yaşananları aktardığı için tutuklandı.
“Nuri Akman Kobane'de ve sokağa çıkma yasaklarında yaşananları duyurduğu için şubattan bu yana tutuklu.”
GÜL: BIZ ÇIKTIK AMA BU TUTUKLU GAZETECILER MESELESI BITMEDI
Feyyaz İmrak
“Antalya DİHA muhabiri Feyyaz İmrak ise 4 günlük gözaltı sürecenin ardından 15 Şubat tarihinde eylemlere gazeteci olarak değil eylemci olarak katıldığı iddia edilerek tutuklandı.
“Oysa savcı tarafından kendisine sorulan sorular arasında, ‘orada ne amaçla bulunduğu ve neden fotoğraf çekip görüntü aldığı’ sorulmuştu. Gazetecinin elinde kamera olması bile artık suç unsuru olarak görülüp iddianamelere ekleniyor.
“Tutukluluk günlerinde Feyyaz İmrak gazetecilik kimliğinden sıyrılmadı. Hapishane yönetiminin siyasi mahkumlar üzerinde kurduğu baskı üzerine yazdığı ve posta yoluyla göndermek istediği haberlere el konuldu. Mektupları yok edilip hakkında soruşturma açıldı.”
“Gazeteciler özgür bırakılmalı”
Öğrencilerin açıklamasında Antalya L tipi cezaevinde 40'a yakın Akdeniz Üniversitesi öğrencisi bulunduğuna da dikkat çekildi. Tutuklu öğrenci Adnan Özkaçmaz’ın gazetecilik öğrencisi olduğu hatırlatıldı.
“Tutuklayacak veya katledecekseniz eğer her geçen gün iletişim fakültelerinin sayısının arttırılmasının nedeni nedir?
“Bizler gazetecilik öğrencileri olarak, gazetecilikle ya da dile getirdikleri görüşlerle ilgili tutuklu bulunan bütün gazetecilerin özgür bırakılmasını istiyoruz.
“Türkiye'nin yasa koyucularını ülkenin otokratlığa doğru gidişini tersine döndürecek adımları atmaya ve demokratik ülkelerin hükümetlerine; ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde verdiği insan hakları kurallarına uymaya çağırıyoruz.” (YY)