Atölye BİA’nın 2021 Bahar Dönemi Programı Temel Gazetecilik Atölyesi’nin ikinci günü, “Haber Atölyesi” oturumu ve Esra Arsan’ın “Gazeteciliğe Giriş” sunumuyla devam etti.
12 Nisan’da başlayan atölye birer gün arayla 26 Nisan’a kadar sürecek. Farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 12 kişinin katıldığı Temel Gazetecilik Atölyesi, Mayıs ayında da düzenlenecek.
TIKLAYIN - Temel Gazetecilik Atölyeleri başvurularınızı bekliyor
12 farklı özel haber
"Haber Atölyesi" oturumunda gündem değerlendirmeleri yapıldı ve atölye boyunca yapılacak haber konuları üzerine konuşuldu.
Gündem değerlendirmesinin ardından katılımcıların yapacakları haber konuları ve haber oluşturma sürecinde izleyecekleri yol, görüşecekleri kaynaklar belirlendi.
Katılımcıların gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür ile hazırlayacakları haberler, bianet’te yayımlanacak.
Gazetecilik becerileri
Öğleden sonra ise Doç. Dr. Esra Arsan "Gazeteciliğe Giriş" sunumu gerçekleştirdi.
Arsan, "Gazetecilik nedir?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:
"Gazetecilik, haber toplama ve bu toplanan haberleri uygun araçlarla geniş kitlelerle paylaşma mesleğidir.”
Gazetecinin sahip olması gereken becerileri ise Arsan şöyle sıraladı:
- Meraklı olmalısınız.
- Kişi ve kurumlara ulaşma becerisinde olmalısınız.
- Doğru soruları sorabilme beceriniz olmalı.
- Araştırmacı karaktere sahio olmalı ve bu araştırma meselesinde de sonuna kadar gidecek bir cesarette olmalısınız, adanmış olmanız gerekiyor.
- Yazma yeteneğiniz olmalı.
- Alana ilişkin bilginiz olmalı. Gazeteciliğin belli etik kuralları var, dolayısıyla yayın kuruluşuna ait kurallara hakim olmak gerekiyor. 'Söyleşi nasıl yapılır, haber kaynağı nasıl aranır, kaynağa nasıl ulaşılır?' noktasını geliştirmek gerekiyor.
- Ansiklopedik bilgiye de sahip olmalısınız.
- Uzmanlaşma alanınızı belirlemelisiniz. Neye ilgi duyuyorsanız kendinizi o alanda geliştirmelisiniz.
Soruların altını kazın
Önemli olanın çalışılan konuya hakim olmak olduğunu söyleyen Arsan, "Gazetecilikte soru sormak çok önemli. Gazeteci ayrıca sorduğu sorunun da altını kazımalı. Sorusunu ilgili kaynaklara sormalı, o sorunun derinine inmeli. Kısaca zanaatımızı bilmeliyiz, bu zanaatın da etik ve ahlaki değerlerine sahip olmamız lazım” dedi.
Haber kavramına da değinen Arsan şöyle devam etti:
"Haber dediğimiz şey gerçek dünyada olup biten her şeydir. Gündelik hayatımızın içinde çok sık şekilde gündeme gelen her şeydir. İşte bu noktada her şeyi haberleştiremeyeceğiniz için gazetecilikte seçicilik ortaya çıkar. Yani bir haberin haber değerinin olup olmadığına gazeteci karar verir ve onu haber yapar.”
Gazeteci ve haber kaynağı ilişkisini de anlatan Arsan, "Bir gazetecinin iyi oluşu, o gazetecinin çok iyi ve sağlam kaynakları olmasına dayalıdır. Gazeteciliğin ilk yılları da zaten hep haber kaynakları edinmekle geçer. Haber kaynaklarıyla arayı iyi tutmak gerekiyor ve hhaber kaynağınız gizli kalmak istiyorsa kaynağınızı gizlemelisiniz" edi.
Atölyenin ikinci günü soru-cevaplarla sona erdi.
Esra Arsan hakkında
Gazetecilik alanındaki akademik çalışmalarını 1990’lardan beri sürdüren Doç. Dr. Esra Arsan, doktora derecesini Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalından aldı. 1985-1994 yılları arasında Hürriyet, Milliyet, Tempo ve Aktüel gibi yayınlarda aktif gazetecilik yaptı. 1998’de İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde akademik hayatına başladı. 2000 yılında Thomson Reuters Vakfı’nın gazetecilik bursuyla Oxford Üniversitesi’nde ziyaretçi akademisyen statüsünde araştırmalar yaptı ve seminerler verdi. Bilgi Üniversitesi’nde 18 yıl gazetecilik dersleri verdi ve bu alanda çok sayıda araştırma makalesi ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlandı. Akademik hayatına 2017 Ocak’ında Bilgi Üniversitesi’nden istifa ederek ara verdi. Halen bağımsız akademisyen çalışmalarını sürdürüyor. "Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attığı için, 15 ay hapis cezası aldı. Barışı savunmaya devam ediyor. Arsan’ın çalışmaları siyasal iletişim, siyasal gazetecilik, haber ve haber söylemi ile medyanın ekonomi politiği alanlarında yoğunlaşıyor. Medya Gözcüsü, AB ve Gazetecilik, Medya ve İktidar adlı kitapların yazarı ve editörü. Pek çok süreli yayında popüler gazetecilik meseleleri üzerine eleştirileri ve köşe yazıları yayımlandı.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.