Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (FIJ) "5 Kasım Gazetecilik İçin Ayağa Kalk" günü dolayısıyla Taksim'de yaptığı basın açıklamasında medya üzerinde giderek yoğunlaşan baskılara, basın ve ifade özgürlüğünü tehdit eden uygulamalara derhal son verilmesini talep etti.
Taksim Galatasaray Meydanı'nda toplanan grup, "Özgür Basın Varsa, Özgür Toplum Vardır" pankartı önünde toplanarak, "Özgür Basın Susturulamaz" sloganı attı.
94 meslek kuruluşunu bünyesinde barındıran GÖP, bir yılı aşkın süredir "basın özgürlüğü" kampanyası çerçevesinde cezaevlerindeki gazeteciler sorununa dikkati çekmeye çalışıyor.
"Zarakolu ile tutuklu gazeteci sayısı 64'e ulaştı"
GÖP adına basın açıklamasını okuyan Ümit Gürtuna, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında tutuklanan yayıncı, gazeteci Ragıp Zarakolu'nun tutuklanmasıyla Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu'nunun (TMK) basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümlerinden dolayı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısının 64'e ulaştığını belirtti.
Halen çok sayıda gazeteci ve medya kuruluşu hakkında hapis veya para cezası talebiyle açılmış on bin dolayında soruşturma ve dava bulunduğunu hatırlatan Gürtuna, TMK ve TCK için "Acil Yasa Değişikliği" önerilerini Meclis Başkanı'na, Basından Sorumlu Başbakan Yardımcısı'na, Adalet Bakanı'na, siyasi partilerin genel başkanlarına gönderildiğini söyledi.
* Başta TMK ve TCK olmak üzere, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve diğer ilgili kanunlarda, basın ve ifade özgürlüğünün meslek ilkelerine uygun olarak kullanılmasını engelleyen tüm düzenlemelerin kaldırılmasını;
* Hakaret suçlarında hapis cezasının, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kaldırılmasını;
* Uzun süren tutukluluk adeta bir cezalandırmaya dönüşmüştür. Bu konuda mağduriyetlerin giderilmesi için ivedilikle yasal düzenlenmeye gidilmesini istiyoruz.
"İşten çıkarmalara son verilsin"
Son olarak Star TV'nin satışı sırasında 70 kadar gazetecinin işten çıkarıldığını hatırlatan Gürtuna, iş güvencesinden yoksun çalışma koşullarına, kitlesel işten çıkarmalara, sendikasızlaştırılmaya ve editöryel baskıya son verilmesini istedi.
bianet'e konuşan Siirt Mücadele Gazetesi sahibi Cumhur Kılıççıoğlu, "Biz yerelde kendi kendimizi baskı altına alıp, ayağımızı yorganına göre uzatıyoruz; herkes diyor ki İstanbul'dakine bunlar yapılıyorsa, bize neler yaparlar. Biz 12 Eylül döneminde gazeteleri, kışladaki bir onbaşına imzalatıp olur aldıktan sonra basabiliyorduk. Bugün artık imzalatma yok ama baskı kurmak için ona benzer durumlar yaratıldı" dedi.
Açıklamada, 22 Kasım'da Çağlayan Adliyesi'nde görülecek, aralarında Ahmet Şık ve Nedim Şener'in de olduğu 10 gazetecinin tutuklu yargılandığı Odatv davasının ilk duruşması için dayanışma çağrısı yapıldı. (NV)