Fotoğraf: Elif Akgül
Özgür Gündem nöbetçi yayın yönetmenlerinden Kumru Başer, Faruk Eren ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş Özgür Gündem nöbetçi yayın yönetmenlerine açılan davayı değerlendirirken basın özgürlüğü vurgusu yaptı, dayanışmanın değerini vurguladı, bu davalarda herkesin beraat etmesi gerektiğini belirtti.
Başer: Basın özgürlüğü dayanışmayı gerektirir
Başer bugün ilk duruşmasına gireceğini belirtti.
“Dolayısıyla ilk ifademi vereceğim. Ondan sonra artık diğer duruşmaları bekleyeceğiz.
“16 Haziran 2016 tarihli Özgür Gündem Gazetesi’nde nöbetçi genel yayın yönetmeni olarak görünüyorum. Özgür Gündem’in o tarihteki yayınında altı, yedi tane haber suç unsuru olarak gösteriliyor bu iddianamede. Haberlerle ilgili konuşmayacağım. Bu haberlerin hepsinin basın özgürlüğü kapsamında yorumlar olduğunu düşünüyorum.
“Benim söyleyeceklerim bu gazeteyle niçin dayanışmayı gerekli gördüğüm konusunda. Basın özgürlüğü denilen şey sesi en az çıkan kesimlerin yanında olmayı, danışmayı gerektirir.
“Tamamen gazetecilik ve mesleki dayanışma üzerinden dayanışmayı gerekli gördüm çünkü basın özgürlüğü ve haber alma hakkının demokrasinin en temel taşı olduğunu düşünüyorum.
“Halk haber almazsa demokratik bir toplum olamaz. Bu nedenle de onların sesinin savunulması gerektiğini düşünüyorum.”
Eren: Herkes beraat etmeli
Faruk Eren de herkesin beraat etmesi gerektiğini vurguladı.
“Açılmaması gereken bir davaydı ama açıldı. Herkesin beraat etmesi gerekiyor. Fakat öyle görünmüyor. Çünkü Şanar Yurdatapan ve İbrahim Aydın Bodur ceza aldı. Diğer davalar da birleşti.
“Umarım ceza vermezler ama çok da iyimser değiliz. Bugünkü davada yargılanmama rağmen arkadaşlara destek olmaya geldim.
“Gazeteciler için çok vahim bir durum var ortada. Umuyorum ki tutuklu gazeteciler sayısına yenileri eklenmez. Ama dediğim gibi bu aşamada çok da iyimser değiliz.”
Güneş: Gazetecilik suç değil
Sibel Güneş de TGC’nin tüm gazeteci davalarını izlediğini ifade etti.
“Bu davanın da haksız bir dava olduğunu düşünüyoruz. Gazetecilik bu ülkede suç olarak görülüyor. Gazeteciler terörist olarak damgalanıyor. Bunun demokrasi dışı bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz.
“Sadece destek verdikleri için sembolik bir dayanışma içerisinde oldukları için bile arkadaşlarımız cezaevine girip çıktılar.
“Bugün de meslektaşlarımızın yargılanmalarını izlenmek için geldik. Olağanüstü günlerden geçiyoruz. Türkiye’de gazetecilik hiçbir zaman kolay olmamış, basın özgürlüğünden tam anlamıyla bahsetmek hiç mümkün olmamış ama bu sürecin de gene mağduru gazeteciler…
“Arkadaşlarımızın yargılanmalarının doğru olmadığını düşünüyoruz. Gazetecilik suç değil, dayanışma suç değil.”
Ne olmuştu?
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi.
* Kampanyaya 56 kişi katıldı.
* Katılanlardan 50’sine soruşturma açıldı, soruşturma açılanlardan 36’sının dosyayı davaya dönüştü.
* Özgür Gündem soruşturması kapsamında tutuklanan 36 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya tüm davalarda sanık.
* 36 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklanmış, 10 gün sonra serbest bırakılmışlardı.
* Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin’in davaları birleştirildi.
* Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları birleştirildi.
* Hakkında soruşturma açılan 50 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nde 11’i hakkında takipsizlik kararı verildi.
* Deniz Türkali hakkındaki dava ise düştü.
* Şanar Yurdatapan ve İbrahim Bodur'un davaları karara bağlandı. Her iki yayın yönetmenini ayrı ayrı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/2. maddesinden hapisten 6 bin TL para cezasına; TMK 7'den 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.
* Özgür Gündem soruşturması kapsamında gazetenin Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay ile Aslı Erdoğan da tutuklanmıştı. İki isim, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile birlikte 29 Aralık 2016'da tahliye edildi. Özgür Gündem İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 3 Ocak'ta tutuklandı. Dava kapsamında Kızılkaya ile Sancılı hala tutuklu.
* Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Zana Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Akut hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezası istendi. (DS/YY)