Genç gazetecilerin katıldığı "Okuldan Haber Odasına" programının son gününde, Doğan Haber Ajansı muhabiri Murat Utku televizyon haberciliği eğitimi verirken, Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi ve gazeteci Ragıp Duran da "gazetecinin duruşu"nu anlattı.
Utku'nun 2006 Temmuz'unda İsrail ordusunun saldırısı altındaki Lübnan'da yaptığı haber örnekleri üzerinden yürüyen tartışmalarda, Utku ve Duran gazeteciliğin savaş karşıtı, barış yanlısı bir iş olduğunu vurguladılar.
Duran "Gazetecilik barış mesleğidir. Bunun çok temel bir nedeni var; silah sesleri arasında kaleminizin, mikrofonunuzun sesi duyulmaz olur" dedi.
Utku: Beyrut'ta korktum
Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere Kampüsü'ndeki eğitimde Utku'nun bombardıman altındaki Güney Beyrut'tan geçtiği haber görüntülerini izleyen genç gazeteciler, bomba sesleri arasında haber yapmaya çalışırken ne hissettiğini sordu. Utku "Elbette korktum" dedi.
Utku televizyon haberleri örnekleriyle haber televizyonlarıyla diğer televizyonlar arasındaki habere bakış farklılıklarını, televizyon haberciliğini oluşturan temel öğeleri, canlı yayın deneyimini, kameraman-muhabir ilişkisini anlattı.
Canlı yayında muhabirin yetkinliği üzerine sorulan sorulara "Muhabir konusuna hazırlanmış, araştırmış, hakim durumdaysa, bunu iyi anlatır" dedi.
Duran: Gazeteciliğin özü gerçeğe yaklaşmaktır
Duran da Utku'nun Beyrut haberleri üzerinden yaptığı analizde, gazeteciliğin özünde gerçeği aktarmanın bulunduğunu, ancak "haber"le "olay" arasında, dolayısıyla "medyatik gerçeklik"le "hakiki gerçeklik" arasında fark olduğunu söyledi.
Duran gazetecinin "duruşu"nun haberi nasıl etkilediğini de örnekleriyle gösterdi. Barış gazeteciliğinden de söz etti.
IPS İletişim Vakfı'nın gazeteci adaylarını medyada çalışmaya hazırlamak için düzenlediği ve 2 Eylül'de başlayan program bugün sona eriyor. (TK)