Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) hapisteki gazeteciler için başlattığı "Tanıklık Günleri"nin sekizinci gününde hapis gazeteciler Atılım'dan Bayram Namaz, Azadiya Welat'tan Ferhat Çiftçi, DİHA'dan Mazlum Özdemir, Vatan'dan Çağdaş Ulus ve Oda TV'den Müyesser Yıldız Uğur için tanıklık yapıldı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Başkanı Asiye Koçak ve Ezilenlerin Sosyal Partisi'nden (ESP) İbrahim Çiçek de hazır bulundu.
"Tanıklık Günleri"nin sekizincisi gazeteci Nedim Şener'in yaptığı konuşmayla açıldı. Şener konuşmasına "Duyduk duymadık demeyin yargıya güven azalmış. Şaka olmalı. Peki, ne zamandan beri yargıya güven azalmış? MİT Müsteşarını ifadeye çağırdıklarından beri. Taksit taksit gazetecileri mesleğini yaptıkları için özel yetkili mahkemeler eliyle zindana gönderirken yargıya güven azalmamıştı," sözleriyle başladı, üçüncü ve dördüncü yargı paketlerinin çıkarılmasının önemini vurguladı.
Azadiya Welat gazetesi Antep temsilcisi Ferhat Çiftçi için çalışma arkadaşı Ali Kalık tanıklık yaptı:
"Üzülerek belirteyim 1990'lardan beri dışişleri bakanlığı yapan herkes yurtdışında Azadiya Welat'tan gururla bahsediyor. Kürtçe yayının serbest olması üzerinden diplomasi yapıyorlar. Hazindir ki pek çok yazarımız çizerimiz cezaevlerindedir.Kürtçe yazıyorsanız cezanız 2-3 kat artabiliyor. Ben Ferhat'ın sadece yaptığı haberlerden dolayı ceza aldığına tanığım."
DİHA editörü Mazlum Özdemir için tanıklık yapan çalışma arkadaşı Zekeriya Gözüpek, Özdemir'in İran'a ve Irak'a çok fazla seyahat etmesinin iddianamede delil olarak kullanıldığından şikayet etti:
"Gazeteci dediğin gezer. Masa başında haber yapılmaz. Arkadaşımın pek çok kez yurtdışına çıktığı öne sürülüyor onun dışında herhangi bir suçlama gözükmüyor."
Atılım gazetesinden Bayram Namaz için tanıklık eden çalışma arkadaşı Sıtkı Güngör, Namaz'ın akademik demokratik mücadele içinde yer aldığını belirtti.
"Altı yıldır aynı iddialarla tecrit hapishanelerinde üç kişilik odalarda yatıyorlar. Bayram akıl gücünü ezilenlerin, emekçilerin ve Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesi uğruna kullanmayı sürdürüyor. Tutsaklığına rağmen yazıyor, sosyalist fikirler üretiyor, halkın yanında olmaya çalışıyor."
Son olarak Oda TV çalışanı Müyesser Yıldız Uğur için oğlu İlim Uğur ve gazeteci Ayşenur Arslan konuştu.
"Hapistekiler mesleğin gurur madalyası"
Uğur, annesinden getirdiği mektubu okudu.
"İlk duruşmamızda ben bu hukuku tanımıyorum demiş şunu da eklemiştim: devlet içinde devlet olmaz, böyle bir devlet kimseye yar olmaz, yıkılır. Geldiğimiz noktada T.C. devletinin başbakanı yargıya güvenilmediğini, çizmenin aşıldığını açıklayıp devlet içerisinde devlet olmasından yakınıyor.
"(...)Herkesin korkutulamayacağını, herkesin satın alınamayacağını ve herkesin onurunun çiğnenemeyeceğini ispatlıyorsunuz."
Gazeteci Arslan ise şöyle konuştu:
"Saray gazeteciliği yapıyoruz bakın Adalet Sarayı'nın önündeyiz. Gazeteciliğin romanını yazıyoruz, tarihin müsveddesini hazırlıyoruz. Buradaki herkes bunu yapıyor. İlerde kim nasıl hatırlanacak bilmiyorum ama bugün gazetecilik yaptıkları için yargılananlar, cezaevinde olanlar bizim mesleğimizin gurur madalyası gibi taşıyacaklar hayatlarını.
"Herkes her şeyi biliyor. Kimisi ahlaksızca susuyor, kimisi ahlaksızca görmezden geliyor, kimileri de aslında bizler için içerde rehin tutuluyor, hapis yatıyor. Onlara çok şey borçluyuz."
Hapisteki gazeteciler kim, suçları ne?
Bayram Namaz (Atılım)
Atılım Gazetesi yazarı Bayram Namaz, gazeteciliğe 1994'te yayın hayatına giren haftalık Atılım Gazetesi'nde başladı. Namaz, sosyalist gazeteci kimliği nedeniyle haber takiplerinde, büro ve ev baskınlarında birçok kez gözaltına alındı, işkencelerden geçirildi. Son olarak Terörle Mücadele Yasası'na dayanılarak, 10 Eylül 2006'da, 'Gaye' adı verilen operasyonla gözaltına alınan Namaz, 6 yıldır tutuklu yargılanıyor. Edirne F tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Namaz hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve yaklaşık "3 bin yıl" hapis cezası isteniyor. İddianamede, Namaz'ın çoğu takipsizlik veya beraatla sonuçlanan önceki davaları alt alta dizilerek ve bu davalara göndermeler yapılarak, ne denli önemli bir "suçlu" olduğu ispatlanmaya çalışılıyor. Namaz'ın, bianet'e yazdığı mektubu için tıklayınız.
Ferhat Çiftçi (Azadiya Welat)
Azadiya Welat Gazetesi Antep Temsilcisi Ferhat Çiftçi, Viranşehir'de 1973'te doğdu. 16 Şubat 2011'de "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklandı. Çiftçi'ye 21 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Çiftçi, halen Gaziantep H Tipi Cezaevi'nde tutuluyor.
Mazlum Özdemir (DİHA)
DİHA editörü Mazlum Özdemir, 1979'da Diyarbakır Bismil'de doğdu. Halen Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi olan Özdemir, gazeteciliğe 2001'de başladı. Günlük Gazetesi'nde ve DİHA'da çalıştı. Metin Göktepe Ödülleri'nde haber dalında birincilik ödülü olan Özdemir'in belgesel çalışmalarının yanı sıra bir de kitabı bulunuyor. 24 Aralık 2011'de tutuklandı; halen Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu. KCK gazeteciler iddianamesinde "örgüt yöneticiliği"yle suçlanıyor. İddianamede bu suçlamalarla ilgili gösterilen "deliller" arasında, Özdemir'in arkadaşlarıyla msn'den gerçekleştirdiği özel görüşmelerin yanı sıra, haber içerikli çok sayıda yazışma da yer alıyor. İddianamede, Özdemir'in çalıştığı kurum olan DİHA'nın yayın politikasına ilişkin yaptığı haftalık değerlendirme notları da "suç delili" olarak gösteriliyor.
Çağdaş Ulus (Vatan)
Çağdaş Ulus, 25 yaşında, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü mezunu. Gazeteciliğe, üniversite öğrencisiyken Vatan Gazetesi'nde staj yaparak başladı. Üniversiteyi bitirince yine Vatan'da kadrolu polis adliye muhabiri olarak işe girdi. Üç yıldır muhabirlik yapmayı sürdüren Ulus, 24 Aralık 2011'de tutuklandı. Halen Maltepe Cezaevi'nde tutuklu. KCK gazeteciler iddianamesinde, Ulus'un meslektaşlarıyla telefonlaşarak haber amaçlı bilgi alışverişinde bulunması, haber paslaşması ve de haberleri "suç delili" olarak gösteriliyor. Ayrıca iddianamede Ulus'un "Bahoz Deniz" kod adıyla Fırat Haber Ajansı'na haber yaptığı iddia ediliyor. Hâlbuki gerçek Bahoz Deniz, iddianame açıklandıktan kısa süre sonra bir açıklama yaparak şöyle dedi: "Bahoz Deniz benim ve ANF'de Bahoz Deniz imzasıyla yayınlanan tüm haber ve yorumlar bana aittir. Savcının kanıt diye gösterdiği iki haber de bizzat benim yazdıklarımdır." Çağdaş Ulus'un "cezaevinde gardiyanların kendisine zorla tuvalet temizlettiği" iddiasıyla AİHM'e açtığı dava ise sürüyor.
Müyesser Yıldız Uğur (Oda TV)
Müyesser Yıldız Uğur, 1983'te Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu'nu bitirdi. Aynı yıl Tercüman'da gazeteciliğe başladı; Bulvar, Milliyet, Akşam, Günaydın gazeteleri ve Nokta Dergisi'nde çalıştı. Emekli olduktan sonra Türk Ocakları resmi sitesinde köşe yazıları yazan Uğur, Avaztürk ve Yeni Tan isimli internet sitelerinin kuruculuğunu üstlendi. Odatv adlı internet sitesinde de kısa bir süre yazarlık yaptı. 2010'da Odatv'deki yazılarına son veren Yıldız, 3 Mart 2011 günü gözaltına alındı ve tutuklandı. 14 ayı tek kişilik tecrit altında olmak üzere, 16 aydır tutuklu. İddianamede, aleyhindeki tek delil, bilgisayarında virüs yolu ile oluşturulduğu ODTÜ'lü uzmanların raporu ile belirlenen 4 adet word dosyası. Mart ayındaki tahliyelerden sonra duruşmanın 99 gün ertelenmesi üzerine başlattığı eylem ile yemek, ilaç ve doktor muayenesini kabul etmeyen ve "hukukun olmadığı yerde gerek yok" diyerek avukatını da bırakan Yıldız, "Devletten adalet dışında bir şey kabul etmiyorum" diyor. (EK/NV)
* Videoyu Ariel Field hazırladı.
Diğer Tanıklık Günleri haberleri:
TANIKLIK GÜNLERİ: "Medya Kafasını Kuma Gömdü"[13 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "Delil Yok, İddianeme Boş"[12 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "Son Gazeteci Çıkana Kadar Mücadeleye Devam"[11 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "Dışarıdakiler İçeridekilerle Tehdit Ediliyor"[08 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "İktidar Gazetecilik Yapanı Sevmiyor"[07 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "Buradaki Tüm Gazeteciler Tanık"[06 Haziran 2012]
TANIKLIK GÜNLERİ: "Zincirlerimizi Kırmak için Meydandayız"[05 Haziran 2012]
* Hapis gazetecilerin bianet'e yolladıkları mektupları okumak için tıklayınız.