Bağımsız Gazetecilik ve Özgür Medya İzleme ve Haber Ağı (BİA2) projesinin nisan-mayıs-haziran dönemine ait Gözlem Raporu bu tespiti doğruladı. Habercilere yönelik şiddet, 2000 yılıyla birlikte yok olmaya başlayan işkence kadar kesin bir azalma gösteremiyor.
2004 yılı boyunca 20 gazeteci ile 2 yayın kuruluşu saldırıların hedefi olurken, 2 saldırı ile 2005'in ilk üç ayında gözlenen azalma, ikinci üç ayında varlığını sürdüremedi. Dövülen haberci sayısı nisan-mayıs-haziran aylarında 7'ye çıktı.
Durumun yıl sonuna kadar devam etmesi ise, şiddetin, reformlara ve basın meslek örgütlerinin çabalarına rağmen önünün alınmadığının saptanmasına yol açacak.
2004'te şiddet : Yüzde 54'i kamu görevlilerini suçladı
2004 yılında yaşanan 22 saldırı olayında 18 gazetecinin dövülmesinde kamu görevlileri suçlanırken, 5 gazeteci ve bir yayın kuruluşuna saldırıda özel kişilerin adı geçti. Bu da, habercilerin yüzde 75'inin kamu görevlilerince hedef alındığını gösteriyor.
2004'te toplumsal eylemleri izleyen 20 gazeteci ile halka haber ulaştıran 2 yayın kuruluşu saldırıya uğradı. Özgür Yurttaş Hareketi eylemini izleyen "Mersin" gazetesi muhabiri Hakkı Çat, ertesi gün İstanbul'da KESK eylemini izleyen "Cumhuriyet" gazetesinden Gökçe Uygun ile Ankara'da Ezilenlerin Sosyalist Platformu eylemini takip eden "Günlük Evrensel" gazetesi muhabiri Sultan Özer, polisin saldırısına uğradı.
Aynı yıl yaşanan dört tehdit olayından 2'sine kamu görevlilerinin karıştığı iddia edilirken ikisinde özel kişiler suçlandı. Böylece, tehditlerin yüzde 50'sinin de devlet görevlilerinden geldiği tespit edildi.
2005'te eğilim değişmedi
2005 yılının altı ayında ise, 11 saldırı ve tehdit olayında 5 gazeteci ve 2 gazete kamu görevlilerinin hedefi olduğunu düşünürken 1 yayın kuruluşu ve iki gazeteci özel kişileri suçladı. Verilerden gazetecilerden yüzde 70'inin kamu görevlilerinin hedefi olduğu tespiti ortaya çıkıyor.
Belediye ihaleleriyle ilgili Orhangazi Lider Gazetesi'ne yazan gazeteci Halit Demirhan, 15 Haziran'da saldırıya uğradı. Saldırıdan beş dakika önce gazeteciye gelen telefonda, "İhaleleri yazdınız ama biz de Roma'yı yaktık" denildi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇHD) Bursa Şubesi ortak bir açıklamayla saldırıyı kınadı.
11 Mayısta Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde haber izlerken DİHA muhabiri Sıddık Güler'in bir askerce tartaklanarak makinesinin kırılmasına tepki gösterdi.
10 ve 17 Ocak'ta, Ardahan'da yayınlanan "Kuzey Doğu Anadolu" ve "Son Vilayet" gazetelerinin basıldığı matbaa kimliği belirsiz kişi veya kişilerin saldırısına hedef oldu. Kuzeydoğu Anadolu Gazetesi sahibi ve aynı adı taşıyan matbaanın yetkilisi Fakir Yılmaz saldırıların Ardahan polisi ile ilgili işkence, baskı ve cezasız bırakılan hırsızlık olayları ile ilgili haberlerden sonra yaşandığını iddia etti. Matbaa yetkilileri, suç duyurusunda bulundular.
Bu dönemde, Jandarma ve Emniyet olmak üzere kamu görevlileri üç gazeteciyi tehdit emekle suçlandı. Bir gazete özel kişilerce tehdit edildi. (EÖ)