12 meslek örgütünün oluşturduğu Gazeteci Örgütleri Platformu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten sosyal güvenlik yasasında gazetecilerin "yıpranma hakkı"nı kaldıracak değişikliğin geri çekilmesi istedi.
Örgüt temsilcileri dün Çelik'le görüşerek taleplerini içeren bir rapor sundu. Görüşmeye katılan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) başkanı Ahmet Abakay, bianet'e, "Sorunlarımızı anlattık ama ben bir değişiklik yapılacağı konusunda umutlu değilim" dedi.
"Gazetecilerin zor koşullar altında çalıştığını anlattık. Örneğin Reuters için çalışan bir kameraman sekiz saatin sonunda işi bırakırken, Türkiye merkezli bir kurumda aynı işi yapan meslektaşının mesaisinin sınırı yok. Bakan sosyal güvenlik kurumlarındaki açığın kapanması için bu uygulamaların zorunlu olduğunu söyledi."
Taslağın değişmesi bir yana şu an kazanılmış hakların bile geri alınabileceğini belirten Abakay, bakan Çelik'in tasarı Meclis'te komisyonlara geldiğinde meslek örgütlerinin görüşlerinin alınacağı sözünü verdiğini belirtti.
"Hak kısmak değil örgütlenmenin önünün açılması gerekli"
Bakana sunulan raporda "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Taslak gazetecilerin de bulunduğu bir grup sigortalının yıpranma hakkını (fiili hizmet süresi zammı) ortadan kaldırmakta. Bu değişiklik daha önce de denendi ve geri çekildi. Yeniden gelmesinin izahı yok" denildi.
"Taslakla, daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun hükümlerinde, iptal gerekçeleri doğrultusunda düzenlemeler yapılması beklenirken; bunun ötesine geçilerek, çalışanların mevcut haklarında kayıplara yol açan vahim bir hataya düşüldüğü kanaatindeyiz."
Meslek örgütü temsilcileri "Devleti sigorta primlerinden mahrum eden ve çalışanları hak kaybına uğratan düzenlemelere gitmek yerine, gazetecilik işkolundaki kayıt dışı işçiliği azaltma konusunda Bakanlık ile işbirliği içinde olmanın daha yararlı olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda yasalarda sendikal örgütlenmeyi teşvik edici düzenlemeler yapılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz" dedi.
Tüm işkolları için
Ayrıca bakandan sadece basın iş kolu değil, diğer iş kollarında da varolan haklara dokunulmaması talep edildi. Bakanla görüşmeye katılan kurum ve temsilcileri şöyle:
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Metin Türkyılmaz, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilcisi Taylan Erten, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Hıdır Göktaş, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Genel Başkanı Ali Doğanoğlu, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) Temsilcisi Seva Ülman, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD) Başkanı Durak Doğan, Turçev Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TTÇG) Başkanı Ali Can Atay, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilcisi L. Doğan Tılıç ve Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Genel Başkanı Baki Çınar.(EÜ)