Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Akdeniz Şubesi gazetecilerin yıpranma hakkı ödemelerini ellerinden alacak "fiili hizmet süresi zammı"na ilişkin düzenlemeyi protesto etti; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve milletvekillerine Kurban Bayramı tebriği olarak "Gazetecileri kurban etmeyin" yazan mektupları gönderdi.
Önceki gün (10 Aralık) 50 kadar gazeteci ve meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partilerden gelen yüzden fazla kişi Antalya'da toplandı.
"Yıpranma lütuf değil hak"
ÇGD Akdeniz Şube Başkanı Veysi Sağlam yıpranma hakkının gazetecilere stresli çalışma ortamı ve meslek hastalıkları gibi nedenlerle beş yıl erken emekli olmalarını sağladığını, bunun lütuf olmadığını şöyle açıkladı:
"Gazeteciler deprem, sava, yangın, kaza, sel baskını gibi pek çok olayın birincil tanığı olmak zorundadır. Mesleğin özelliği gereği gazetecinin kendisine ait bir zamanı yoktur. İş Yasası'na göre haftada 45 saat olan çalışma süresi, uygulamada çoğu gazeteci için 60 saat olarak gerçekleşmekte ve bu fazladan çalışma karşılığında fazla mesai ücreti ödenmemektedir. Bu nedenle Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) tespitlerinde 'tehlikeli görev' yapanlar kategorisinde sayılan gazeteciler, işverenin ödediği primler karşılığında şimdiye kadar bu hakkını kullanmaya çalıştı."
ÇGD yeni düzenleme hazırlığının şu anlama geldiğini bildirdi: "Bu, mesai sınırları olmayan, ortalama ömrü ülke değerlerinin çok altında kalan, kalp krizi, beyin kanaması gibi meslek hastalıkları (!) sonucu çoğu 50'li yaşlarda hayata veda eden gazetecilerin ömründen 5 yılın çalınması anlamına geliyor."
"Gazetecilerin yarıdan fazlası kayıtdışı çalışıyor"
Sağlam gazetecilerin istihdam koşullarına dair şu bilgileri verdi:
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2007 yılı verilerine göre Türkiye'de gazetecilik iş kolunda sadece 15 bin 640 gazetecini sigortalı.
- Toplamı 40 bin olduğu tahmin edilen medya çalışanından 24 bin kadarı sosyal güvenceleri olmadan "kayıtdışı" çalıştırılıyor.
- Sendika üyesi olan 4 bin 531 gazeteciden de sadece 600 kadarı toplu sözleşme gibi haklardan tam olarak yararlanabiliyor. (HÜ/TK)
* Bu habere Hüseyin Ülker katkıda bulundu.