Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç gazetecilerin yıpranma hakkının iade edilmesi yolunda Meclis'te yapılan kanun tekliflerinin milletvekillerince dikkate alınmasını istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akaya'nın TGC'ye 5,6'lık Van depreminde hayatını kaybeden gazeteciler için taziye ziyaretinde bulunması sırasında konuşan Erinç, Türkiye'de gazetecilerin çalışma koşulları konusundaki vurdumduymazlıktan rahatsızlık duyduklarını belirterek yıpranma hakkının kaldırılmasına da değindi.
"Yıpranma hakkı ellerinden alınırken TGC de diğer meslek örgütleri gibi, üniversite öğretim üyelerine hazırlatılmış raporlarla, o yaklaşımın gerçekle bağdaşmadığını tasarı sahiplerine iletti. O konudaki uyarılarımızın dikkate alınmamış olmasını doğrusu yorumlamakta zorlanıyorduk. Hâlâ da zorlanıyoruz."
CHP ve MHP milletvekillerinin gazetecilere yıpranma hakkının yeniden tanınmasıyla ilgili kanun teklifi vermelerini olumlu bir adım olarak değerlendiren Erinç, bunu "iyi bir başlangıç" olarak yorumladı ve iktidarın bu yaklaşımı dikkate alması gerektiğini vurguladı.
TMY ifade özgürlüğünü engelliyor
TGC Başkanı ifade özgürlüğünün önündeki yasal engellere de dikkat çekti.
"Türk Ceza Yasası'nda, Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) çok sayıda madde, sadece ifade özgürlüğünü engellemekle kalmıyor mesleğini yapan gazetecilerin kimi zaman silahlı terör örgütü üyesi gibi yargılanması sonucunu doğuruyor.
"Tutukluluk süreleri neredeyse ceza infazı sınırlarını da aşmış durumda. Bu konuda biz, 2010'un şubat ayında Adalet Bakanlığı'yla bir çalışma başlatmıştık. Bu çalışmaya daha sonra diğer meslek örgütleri de katıldı. 2010 şubat ayından bu yana ne yazık ki herhangi bir iyileştirme söz konusu olmadı."
Gazeteci örgütlenmesi
Erinç konuşmasında, 94 basın meslek kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu'nu (GÖP) da andı. Platformu son dönemde "gazetecilerin örgütlenmesindeki en önemli değişiklik" olarak niteledi.
"Bu platform, hem tutuklu ve yargılanan meslektaşlarımızla ilgili destek ziyaretlerine devam ederken bir yandan da yasalarla ilgili görüşleri belirleyerek ilgili yerlere sunma görevini üstlendi.
"Bekliyoruz ki gazeteciler, ileri demokrasi olduğu belirtilen bir süreçte diğer demokratik ülkelerdeki meslektaşları gibi rahatça, herhangi bir tehdide, baskıya uğramadan mesleklerini yerine getirirler." (YY)