OdaTV davasının bugün (22 Kasım) görülen ve 11 sanığın da tutukluluk hallerinin devamına karar verilen duruşması sonunda gazeteciler bir basın açıklaması düzenledi. Gazetecilerin bir "kurgu dava" kapsamında tutuklandığı ve hukuksuzluğun sürdürüldüğünün ifade edildiği basın açıklamasında konuşan
"Senaryoyu bozacağız"
Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Sözcüsü Ümit Gürtuna, duruşma öncesinde sanıkların tahliye edileceği yönünde küçük bir umutları olduğunu ancak bu umutlarının boşa çıktığını söyledi.
"Şimdiden cezalandırılmış arkadaşlarımızın bundan sonra yine bu kurgulanmış plan çerçevesinde ağır cezalara çarptırılacakları yönünde ağır endişe taşır olduk" diyen Gürtuna, duruşma sırasında yüzlerce gazetecinin dışarıda kaldığını ve görevlerini yapamadığını ifade etti.
Duruşma salonunda yaşanan sorunlara da değinen Gürtuna, içeri girenlerin üst üste oturduğunu, bir kısmının yerlere oturmak zorunda kaldığını ve yargılanan kişilerle dayanışma gösterecek göz teması bile kuramadıklarını söyledi ve ekledi: "Biz bu senaryoyu bozmak için mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz."
"Medya patronlarına karşı da mücadele etmek zorundayız"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi ise son iki buçuk yıldır 110 gazetecinin cezaevine girdiğini ve 63'ünün hala gazetecilik faaliyetleri nedeniyle içerde olduğunu söyledi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından ciddi bir toplumsal travma yaratıldığına dikkat çeken İpekçi, sözlerine şöyle devam etti:
* Böyle bir ortamda meslektaşlarımızdan gazetecilik ilkelerine uygun gazetecilik faaliyeti yapması bekleniyor.
* Meslektaşlarımız buna gayret ediyorlar ama siyasi iktidar önünde diz çökmüş olan medya patronları bize mesleğimizi yapmayı zorlaştırıyor. Onlara karşı da mücadele etmek zorundayız.
"Umarım 16. Ağır Ceza hangi davaya baktığının farkına varır"
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu da hükümetin Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) üzerinde başlattığını söylediği çalışmalarda muhatap kabul edilmek istediklerini söyledi.
Sabahki oturuma pek çok gazetecinin ve uluslararası basın temsilcisinin giremediğini hatırlatan Önderoğlu, 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin uluslararası manada da ne kadar önemsenen bir davaya baktığını hatırlamasını umduklarını ve bugün yaşanan dramatik görüntülerin tekrar yaşanmamasını temenni ettiklerini söyledi. (EKN)