Kayseri'de son birkaç yıldır 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Gazeteciler Cemiyeti arasında oynanan futbol maçlarıyla kutlanıyor.
Kayseri'nin kadın gazetecileri 10 Ocak'ı kutlama biçimini, erkek egemen yapıyı pekiştirdiği gerekçesiyle eleştirdi.
Kadın gazeteciler, kendilerinin de erkek mesai arkadaşlarıyla aynı işi yapıyor olmalarına rağmen, kutlama programlarının erkeklerin eğlenebileceği biçimde yapılmasını, kadınların meslekte göz ardı edilmesi biçiminde değerlendirdiler.
Kayserinin kadın gazetecileri konuyla ilgili tepkilerini şu şekilde dillendirdiler:
Demet Öztürk (DHA muhabiri): Türk toplumu kadına nasıl bakıyorsa gazeteciler de öyle bakıyor. Dolayısıyla 'Gazeteci de olsa kadının ne yazık ki adı yok'. Bunu özeleştiri olarak da almam gerekir. Zira üç dönem Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulunda yer aldım, genel sekreterlik yaptım. Benim de içinde bulunduğum dönemlerde de, 'Çalışan Gazeteciler Günü' düzenlenen futbol turnuvalarıyla geçiştirildi. İletişim Fakültesi'nin de bu anlamda katkısı olmadı. Çünkü onlar da, gazeteci deyince erkekleri algılıyor.
Mesleğe başladığım yıllarda, belediye başkanları ya da oda başkanları gazetecilere Gazeteciler Gününde hediye gönderirken bana da kravat gönderiyordu! O zaman başka kadın gazeteci olmadığı için bunu hoş görüyordum. Ama bunu kendi meslek örgütümüzün de benzeri şekilde sürdürmesi artık hoş görülmemeli.
Artık, kadın gazeteciler, muhabirler de haberlerde boy gösteriyor, erkek meslektaşlarıyla omuz omuza çalışıyor. Cemiyet Başkanı Veli Altınkaya ve yönetim kurulu, kadınların bu başkaldırısını dikkate alacaktır. Bundan sonraki Çalışan Gazeteciler Günü'nde günü geçiştirmek yerine, mesleğin gelişmesine katkı sağlayacak, en azından kadın-erkek ayrımı yapılmayan, kağıt üzerinde değil, gerçek gazetecilerin mesleklerini daha rahat koşullarda yapması dileğiyle...
"Gazeteci 'abilerimize' duyurulur!"
Semra Acar (Yeni Haber gazetesi muhabiri): Biz çalışan gazetecilerin günü bugün aslında ama baktığımızda ne çok eksik görüyoruz. İlimizde kadınının henüz basında tam olarak yerini almadığını görmek de bir o kadar üzücü. Cemiyet Başkanı Veli Altınkaya cemiyetin son seçimlerinde 100. yılda cemiyet başkanlığında bir kadın görmek istiyoruz demişti. Bu bile Kayseri basınında kadının ne kadar uzakta olduğunu gösteriyor. Çünkü cemiyet henüz 32 yaşında. Yani cemiyetin başına bir kadının geçmesi için ne yazık ki 68 yıl var. Sayın Altınkaya'nın temennisi bu yönde ama ne yazık ki bunu söyleyen Başkan'ın yönetiminde bir tek kadın dahi yok.
Bugün çalışan gazeteciler için bazı programlar yapılıyor. Çelenk konuluyor, Vali Bey ziyaret ediliyor vs. Bir de turnuva düzenleniyor. O turnuvada kadınların top koşturduğunu görmedim. Peki, kadın gazeteciler yapılan bu programların neresinde? Erkek meslektaşları sahada top koştururken kadın gazeteciler erkek meslektaşlarına tempomu tutacak. Oysa kadının olduğu yerde düzen ve nizam vardır. Bunun bilinmesine rağmen kadınların bu kadar uzak tutulması açıklanması zor bir durum. Benim de bir temennim var. O da kadınların emeklerinin karşılığını alarak iyi bir yere gelmeleri. Tüm meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum.
Selda Polat (E TV haber spikeri): Topluma mesajlar veren, örnek karakterler olmayı gerektiren bu meslekte de ilimizde maalesef bir ayrımcılık yaşanıyor. Açık açık söylenmese de yapılan faaliyetler gazeteciler arasında kadın-erkek ayrımı olduğu sonucunu ortaya koyuyor.
Nereden mi kapıldık bu kanıya? Cevap vereyim; yapılan mesleki işlerden ya da başarı ortalamasından falan değil, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliklerinden kapıldık, mesleki motivasyonu arttırmak, meslektaşlar arası kaynaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenen etkinliklerden kapıldık.
Bir futbol turnuvası ile kutlanıyor Kayseri de çalışan gazetecilerin günü... Yahu bu şehirde görev yapan gazeteciler sadece erkekler mi? Şimdi başlasam kadın gazetecileri saymaya, hepsini, birçok erkek gazeteciden daha kolay tanıyacak okurlar. Oysa erkek meslektaşları tarafından yok sayılıp sadece erkeklerin rol alabileceği bir futbol turnuvasıyla anılıyor bu özel gün ve neden peki? Ben cinsiyet ayrımcılığından başka yanıt bulamıyorum bu soruya. Kibarlığı, son derece hassas, ince düşünceli oluşu ve naif kişiliği ile tanıyıp, çok büyük saygı ve sevgi duyduğum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya'ya sesleniyorum; sayın hocam BİZ DE VARIZ... Çalışan Kadın Gazeteciler olarak BİZ DE VARIZ... Başka söze gerek yok sanırım...
"Kadın gazeteciler bu yıl da yok sayılıyor"
Dilek Bolat (Olay gazetesi muhabiri): Ne yazık ki kadın erkek eşitsizliği burada da hissettiriyor kendini. Gazeteciler onuruna da futbol maçı organize ediliyor. Bir kutlama programı hazırlanıyor hazırlanmış olmasına ama... Her zaman olduğu gibi bu etkinlikte de yine kadınlar yok sayılıyor. Futbol, geniş kitlelerin ortak kanısı olarak "erkek sporudur". Yıllardır erkek gazeteciler için, "erkek sporu" olan futbolla kutlama yapılıyor. Biz kadınlar ise her fırsatta eşitliği savunan kendi meslektaşlarımızın kutlamasına bile dahil olamıyoruz. Sabah Cumhuriyet Meydanı'na çelenk koyuyoruz, Vali Bey'i ziyaret ediyoruz, erkek arkadaşlarımızın futbol maçını izliyoruz. Ve gazeteciler günü kapsamında kutlama son buluyor. Peki kadın gazeteciler bu kutlamanın neresinde? (SK/SD/ÇT)
* Uçan Süpürge Yerel Kadın Muhabirler Ağı Kayseri muhabiri Selma Kara'nın haberi Uçan Süpürge web sitesinde yayınlandı.