Trinidad ve Tobago’un başkenti Port-of-Spain’de 18. Genel Kurulu’nun gerçekleştiren Uluslararası İfade Özgürlüğü Dayanışma Örgütü IFEX konferans oturumlarında baskıcı rejimlerin imal ettiği baskı, korkuya karşı mücadeleye ve dayanışmanın güçlendirilmesine vurgu yaptı.
TIKLAYIN - BİANET, IFEX KONGRESİ İÇİN TRİNİDAD'DA
Game: İyi haberleri artırabiliriz
IFEX İcra Direktörü Annie Game, açış konuşmasında, Malezya’da karikatürist Zunar 40 yıl hapis tehdidi altındayken, Azerbaycan’da araştırmacı gazeteci Khadija İsmailova hapisteyken ve daha pek çok ülkede haberciler zorlu şartlarda görev yaparken gazeteciliğin ve ifade özgürlüğünün güvende olduğunun iddia edilemeyeceğini açıkladı.
Game, “Ama yaratıcı yaklaşımları artırırsak, birlikte mücadeleyi güçlendirirsek iyi haberleri artırabiliriz. Bakın, Uruguay’da medya demokratizasyonu için yasa çıkarılıyor” dedi.
Dojcsa: Toplumu hazırlamıyor, korku aşılıyorlar
Fon kuruluşları, IFEX üyeleri ve atölye yöneticilerinin de katıldığı 170 kadar kişinin katıldığı Kongrede “Etkin kampanya yürütmek”, “Dijital güvenlik uygulamaları”, “Vicdani ret tutuklularını korumak” başlıklarıyla yan etkinlikler de gerçekleştirildi.
“Korku İmalatı” oturumunda konuşan Romanya’dan Sivil Özgürlükler Birliği (HCLU) temsilcisi Dalma Dojcsa, “Romanya hükümetinin halkı ve medyayı sığınmacıları nasıl karşılayacağına dair hazırlık yapmak değil, bunlarla ilgili toplumda korku üretmekle meşgul. Halk ve medyanın sığınmacıya saldırmaya başladığı bir ortam gazetecinin korkması gereken bir andır” dedi.
Suudi Arabistan’ı Yemen’e saldırdığı ve Mısır’ın da politikalarına müdahale ettiği gerekçesiyle eleştiren Arap İnsan Hakları Haberleşme Ağı’ndan (ANHRİ) Gamal Eid, “Korkunun nasıl üretildiğini bilirsek ona karşı birlikte daha rahat ve cesurca mücadele edebiliriz” dedi.
AGİT’ten Mijatovic: Şiddet, gazeteciliğin bir gereği değil
Kongre için bir görüntülü bir mesaj gönderen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, “Maalesef birçok hükümet gazetecilere karşı işlenen suçlarla yeterli mücadele vermiyor. Şiddet profesyonel gazeteciliğin bir gereği olamaz. Cezasızlığı dayanışmayla yeneriz. Dayanışmayı artırmalıyız” mesajı gönderdi.
Kolombiya’da bir kadın gazetecinin mücadelesi
“İşbirliği ve haberleşme” panelinde konuşan Kolombiya’dan Jineth Bedoya Lima, paramiliter güçlerin cinsel saldırısından sonra girdiği zorlu dönemden meslektaş dayanışmasıyla nasıl kurtulduğunu anlattı.
Küresel gelişmelere de işaret eden Lima, “Sanırım sosyal medya denilen olanakları İslam toplumlarını daha iyi tanımak ve sivil toplumu da yapıcı şekilde hareketlendirmek için yeterince değerlendiremedik” diye konuştu.
Trionfi: Etkin savunuculuk yapacaklar başvursun
IPI yetkilisi Barbara Trionfi: “Bazı hak örgütleri, hak savunmayı etkinleştirmekten ziyade kendi yapılarını güçlendirmek veya paraya ihtiyaç duydukları için hak savunuculuğuna ayrılmış projelere başvurabiliyorlar. Buna dikkat edilmeli. Etkin savunuculuk yapacaklarına inananlar başvurmalı” dedi.
Braimah: Hükümetle diyalog kurduk
Batı Afrika Medya Derneği (MFWA) temsilcisi Süleymana Braimah ise, eleştirileri nedeniyle uzun süre Gana Hükümeti ile kötü giden ilişkilerin nasıl düzeldiğini anlattı:
“Eleştiren hak örgütlerinin etkinliklerine temsilci göndermiyorlardı. Çünkü yurttaşlara ait tüm İnternet ve telefon haberleşme kayıtlarının tek elde toplanmasına karşı çıkmıştık. Diyaloğa ağırlık verince etkinliklerimize katılmaya başladılar ki, hiç de fena olmadı. Artık bizi muhatap alıyor ve dikkate alınacak işler yaptığımızı daha iyi anladık”. (EÖ)