Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Yayıncılık Yönetim Kurulu (BBG), Suriye'de kaçırılan ve rehin tutulan gazeteciler Başar Fehmi ile Cüneyt Ünal'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.
El Hurra TV muhabiri Filistinli Fehmi ile Türkiyeli kameraman Ünal, 20 Ağustos'tan beri kayıp. Aynı gün, Japonyalı gazeteci Mika Yamamoto da hükümet güçleri tarafından öldürülmüştü. Suriye Devlet Televizyonu El İhbariye, Ünal'ın kendisini "uluslararası milis güçlerinden" olarak tanıttığı kısa bir videosunu yayınladı.
Görüntülerde Ünal, Halep'e nasıl giriş yaptığını anlatıyor ve muhaliflerle ilgili bilgi veriyor. Videoda Ünal'ın gözlerinin altının mor ve yorgun olduğu gözlemleniyor. Ayrıca Ünal'ın roketatar ile çekilmiş fotoğrafı da videoda yer alıyor.
Türkçe konuşması Arapça altyazıyla yayınlanan Ünal görüntüde, "Adım Cüneyt Ünal, İstanbul'dan Hatay'a uçakla geldim. Hatay'dan Kilis'e arabayla geldim. Kilis'ten Azez köyüne silahlı grupla birlikte geçtim. Yanımdaki grupların hepsinin elinde silah vardı. Silahlı grupların içinde, Çeçenli, Libyalı, Katarlı, Suudi Arabistanlı gruplar vardı." diyor.
"Terörist değil gazeteci"
Görüntüleri izleyen gazeteci Ünal'ın eşi Nuran Ünal, gazetelere yaptığı açıklamada ilk olarak ölüm haberini aldığını, görüntüleri izleyince eşinin sağ salim döneceğine inandığını söyledi.
"Gözlerinin altı mosmor. Bu, şiddete maruz kaldığını, baskı altında açıklama yaptığını gösteriyor."
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Ünal'ın bunları söylemeye zorlandığını açıkladı, Ünal'ın "terörist değil gazeteci" olduğunu ifade etti.
"Haber yapmak için gitmişlerdi"
BBG yönetim kurulu üyesi ve kurula bağlı olan Ortadoğu Yayıncılık Ağları Başkanı Michael Meehan da videonun "çok rahatsız edici olduğunu" ve gazetecilerin yüz yüze olduğu tehlikeli vaziyeti gözler önüne serdiğini söyledi.
"Onlar Suriye'de sadece haber yapmak için bulunuyor. Acilen salıverilmeleri çağrısında bulunuyoruz ve Suriye hükümetinin, güvenliklerinin sağlanması için harekete geçmesini bekliyoruz."
Kongre tarafından fon sağlanan ABD Yayıncılık Yönetim Kurulu, Amerika'nın Sesi de dahil ABD hükümetince desteklenen ve askeri olmayan, uluslararası yayın yapan yayın kuruluşlarını idare ediyor.
17 yıllık kameraman
17 yıldır haber kameramanlığı yapan Ünal, geçen yıl Libya'da çektiği görüntüleriyle, Türkiye Haber Kameramanları Derneği'nin "Yılın En İyi Haber Görüntüsü" ödülünü aldı.
Ünal, 1996-2000 arasında Kanal 6, 2000-2008 arasında CNNTürk, 2008-2012 arasında TRT Türk'te çalıştı.
Ünal, 2009-2012 arasında TRT Türk'ün Kudüs'teki kameramanlığını üstlendi.
Son dönemde serbest çalışan ve Suriye'ye Arapça yayın yapan ABD televizyon kanalı El Hurra adına giden kameraman Ünal, 15 yıldır Türkiye Haber Kameramanları Derneği üyesi. (AS)