Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Türkiye hükümetine, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamındaki suçlamalarla tutuklanan tüm gazetecilerin ve basın çalışanlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Suçlanan gazetecilerin çoğunun sosyalist görüşteki yayın kuruluşlarında ya da Kürt medyasında çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, sadece 36 basın çalışanının 24 Aralık 2011'de KCK soruşturması kapsamında tek bir günde tutuklanmasına dikkat çekildi.
EFJ Başkanı Arne König, "Bu davalar, sözde 'terörle mücadele' paravanı altında, Türkiye'de eleştirel medyayı susturmaya yönelik zalimce bir teşebbüs anlamına geliyor. Gazeteci camiası ve ifade özgürlüğü örgütleri Türkiye'deki gelişmeleri yakından izliyor ve bu davalara odaklanıyor" dedi.
"Türkiye hükümetinin, bu davaları yakından izlediğimizi ve Avrupa ile uluslararası kuruluşları bilgilendirdiğimizi bilmesi önemli."
Diyarbakır, Silivri ve Çağlayan'da duruşma
König, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) desteklediği bir proje olan Tutuklu Gazete'nin yayımlanmasına önayak olan gazeteci Bedri Adanır'ın Diyarbakır'da 13 Eylül'de yapılan duruşmasına da katıldı.
Ayrıca, 14 Eylül'de, OdaTV davasında tutukluluk süreleri 20 ayını tamamlamış olan dört gazeteci/yazar, Soner Yalçın, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Yalçın Küçük'ün duruşmalarının öğleden önceki oturumunu izleyen König, akşam Terkoğlu ve Pehlivan hakkındaki tahliye kararına da tanıklık etti.
König, aynı gün içerisinde Silivri'ye geçerek, Ergenekon davasından yargılanan Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Hikmet Çiçek, Deniz Yıldırım ve Turhan Özlü'nün duruşmalarını izledi ve duruşma bitiminde mahkeme salonunda kendileriyle görüşme olanağı buldu.
König ve EFJ üyesi TGS'nin Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye'de tutuklu bütün gazetecilerle dayanışmanın sürdüğünü göstermek için Diyarbakır, Çağlayan ve Silivri'deki duruşmaları birlikte izlediler.
EFJ'nin tutuklu gazetecileri "sahiplenme (adoption) kampanyası" kapsamında Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ömer Çelik'i sahiplenen Almanya Gazeteciler Sendikası'ndan (DJU, ver.di) gazeteciler de Çağlayan Adliyesi'nde 10 Eylül'de başlayan KCK gazeteciler davasının ilk duruşmasına katıldılar.
Ömer Çelik, insan hakları ihlalleri ve Van depremine ilişkin haberleriyle "yasa dışı örgüt propagandası" yapmakla suçlanıyor. Bu duruşmayı, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) ile birlikte TGS Başkanı ve EFJ Yönetim Kurulu üyesi İpekçi de izledi.
Bu arada, EFJ üyesi İspanya Gazeteciler Federasyonu'na bağlı Santiago de Compostella Gazeteciler Derneği de tutuklu gazeteci Zeynep Kuray'ı "sahiplendiğini" açıkladı.
BirGün gazetesi ve Fırat Haber Ajansı (ANF) muhabiri Kuray KCK basın davasında "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla yargılanıyor. Davada, Kuray'ın, bir gazeteci olarak yaptığı günlük çalışmaları sırasındaki telefon görüşmeleri ve notlarından başka hiçbir delil gösterilmiyor. (AS)