Uluslararası basında çalışan gazetecilerin hedef gösterildiği “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporu yayınlayan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Ankara merkezli düşünce kuruluşu (Think Tank).
2006 yılında kurulan SETA’nın kurucu başkanı, şu an Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olan İbrahim Kalın.
2014’ten beri ise SETA’nın başında Burhanettin Duran “genel koordinatör” titriyle yer alıyor.
SETA’nın Ankara, İstanbul, Washington, Berlin ve Kahire’de ofisleri bulunuyor.
Araştırma alanları
SETA’nın 25 araştırma alanı bulunuyor:
İç siyaset, Siyasi partiler, Ortadoğu, ABD, Asya ve Afrika, Politik ekonomi, Kalkınma, Sanayi-teknoloji politikaları, Dış politika,-ekonomi ilişkileri, Finans-reel sektör ilişkisi, Uluslararası politik iktisat, Makroekonomi, Türkiye ekonomisi, Küresel ekonomi, Uluslararası ticaret, Enerji, Teknoloji, Ortadoğu ekonomisi, Ekonomik büyüme, Enerji ekonomisi, Dış borçlar, Sosyal yardımlar, Yoksulluk, Makroekonomik göstergeler.
Ayrıca Siyaset, Dış politika, Ekonomi, Toplum ve medya, Güvenlik, Hukuk ve insan hakları, Strateji, Eğitim ve sosyal politikalar, Avrupa ve Enerji direktörlükleri bulunuyor.
88 kişiden 23’ü kadın, 23 kadının 18’i asistan
SETA’nın 88 kişilik kadrosu bulunuyor. Bu 88 kişinin 23’ü kadın. 23 kadından 18’i asistan olarak kadroda yer alıyor.
Yönetici statüsünde kadın bulunmuyor.
88 kişiden 18’i Sabah yazarı, 13’ü eski yazar
Sabah gazetesinin yazar kadrosuyla SETA’nın kadrosunu karşılaştırdık.
Buna göre SETA kadrosundan Genel Koordinatör Burhanettin Duran ve Genel Koordinatör Yardımcısı Kemal İnat dahil 18 isim Sabah gazetesinin internet sayfasında “perspektif yazarlar” arasında yer alıyor. 13 kişi de eskiden köşe yazmış.
Bunun yanı sıra SETA'da asistan olarak yer alan bazı kişilerin de Sabah'ın internet sayfasında yazıları bulunuyor.
“Partizan kaygılardan uzağız”
SETA’nın internet sitesinde yer alan “Hakkında” bölümünde düşünce kuruluşunun, ulusal ve küresel sorunları tarihi ve kültürel bir derinlik içerisinde ele aldığı belirtilirken, bugüne yönelik bilgi üretiminin yanı sıra, geleceğe yönelik projeksiyonlarda da bulunmayı amaçladığı ifade ediliyor.
Bu bölümde SETA’nın, “uluslararası bilim standartlarına uygun ve partizan kaygılardan uzak” bir şekilde, farklı görüşleri bir araya getirerek bir diyalog platformu vazifesi gördüğü ve ortak aklın inşasına katkıda bulunduğu da belirtiliyor ve özetle şu ifadelere yer veriliyor:
* Türkiye’yi ve onun stratejik konumunu doğrudan ilgilendiren sorunlar çok boyutlu ve inter-disipliner bir bakış açısıyla tahlil edilir.
* Üretilen ve sunulan bilginin öncelikli amacı, barış, eşitlik, adalet ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalı bir toplumsal yapının oluşmasına ve derinleştirilmesine katkıda bulunmaktır.
* Bilginin toplum ve dünya olayları üzerindeki dönüştürücü etkisine önem veren SETA, sunacağı yeni bilgi perspektifiyle siyasal ve toplumsal “iyi”nin inşasına, yaygınlaştırılmasına ve korunmasına katkıda bulunmayı hedefler.
* Farklılıkları bir çatışma gerekçesi değil zenginlik olarak gören SETA’nın Türkiye ve dünya kamuoyuna yönelik çalışmaları bu bakış açısına hem bilgisel hem de fikri bir temel sağlayacaktır. (EKN)