Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı basın çalışanlarının fiili hizmet süresi zammı ile ilgili haklarının iade edilmesi için kanun teklifi verdi; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Oktay Ekşi de aynı konuyla ilgili kanun teklifi hazırladı.
1 Ekim 2008'de Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası'nda yapılan değişiklikle, gazetecilerin yıpranma payını kaldırılmıştı.
Daha önce gazeteciler, her 360 günlük çalışmaları karşılığında bunun dörtte biri oranında itibari hizmet süresi kazanmaktaydı. Böylece kazandıkları itibari hizmet süreleri sigortalılık sürelerine ilave ediliyordu. Bu da daha erken yaşta emekli olmalarına olanak sağlıyordu.
Depremde ölen gazeteciler harekete geçirdi
Van'da yaşanan ikinci depremde DHA muhabileri Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz, yaşamını yitirmesinden sonra, iki kanun teklifinde de bu gazetecilere gönderme yapılarak gazetecilerin çalışma koşullarının zorluğundan bahsedildi.
Kalaycı'nın MHP grup başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır'ın da imzası ile sunduğu teklif, bu hakkın 2008 yılından itibaren geçerli olmak üzere aynen iade edilmesini öngörüyor.
Kanunun gerekçesinde, deprem gibi doğal afet, savaş da dahil her şartta çalışan gazetecilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiği belirtildi ve şöyle dendi:
"Haklı, doğru ve yansız bir biçimde bilgilendirme adına güç koşullarda uğraş vermesi nedeniyle yıprandığı ve bazılarının emekliliğini görmeden hayata veda ettiği olgusu ortada iken basın çalışanlarının yıpranma haklarının ellerinden alınması doğru olmamıştır."
Teklif, basın kartı sahibi gazetecileri, basım ve gazetecilik iş yerleri ile TRT Kurumu haber hizmetlerinde çalışanları kapsıyor.
Tüm gazetecilere değil sadece muhabir ve kameranlara
CHP'li Ekşi'nin kanun teklifi ise tüm gazetecileri değil, muhabir, fotomuhabir ve kameramanı kapsıyor. Ekşi, bunun nedenini masa başında gazetecilik ve bilfiil olay içinde gazetecilik diye bir ayrım yaprak açıkladı.
"Depremde ölen iki gazeteci 'gazetecilik' mesleğinin taşıdığı risklerin büyüklüğünü bir kere daha ispat etti. Bu durumu dikkate alarak 'tüm gazetecilere' değil, sadece 'muhabir, foto muhabiri ve kameraman' gibi bilfiil olay alanında görev yapan medya mensuplarının 360 günlük hizmet sürelerine 90 gün 'fiili hizmet süresi zammı' ilave edilmesi önerilmekte."
Gazeteciler ise gazetecilik mesleğinde, muhabir, editör, yönetici ayrımı yapmanın çok zor olduğunu, yıpranma hakkından gazeteci olan herkesin yararlanmasını istiyor.
Bu hakkın kaldırılmasına Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazetecilerle birlikte, tepki göstermiş, çalışma koşullarının ilerleyen teknoloji ile daha da ağırlaştığını belirtmişti. (NV)