Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanun Tasarısı kapsamında yer alan ve basın emekçilerinin yıpranma hakkı olarak bilinen "fiili hizmet zammı"nın kaldırılmasını öngören 25. madde kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu’nda 25. madde üzerinde söz alan muhalefet milletvekilleri, gazetecilerin zor şartlar altında görev yaptığını belirterek, tanınan fiili hizmet zammının korunmasını istedi.
Önergelerin kabul edilmemesi üzerine görüşmeleri izleyen parlamento muhabirleri ve Türkiye Gazeteciler Sendikası yöneticileri kararı protesto etmek amacıyla Genel Kurul’u terk etti.
Bunun üzerine yerinden söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerin düzenlemeyi protesto ettiğini belirterek, konuya çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Bakan "makul ve mantıklı" öneri bekliyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, fiili hizmet zammı kapsamında olan meslekler üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti.
Konuyla ilgili ağır ve tehlikeli işler, yedi saatten az çalışılması gereken iş kolları ile kadın işçilerin çalıştırılmasına ilişkin üç ayrı yönetmelik bulunduğunu anımsatan Çelik, iş kollarında beş risk grubu bulunduğunu, fiili hizmet zammının, ağır iş grubunda çalışanlara tanındığını kaydetti:
"Bana sorarsanız herkes fiili hizmet zammı kapsamına girsin. Böylesine bireysel bir yaklaşım ne derece doğru, takdirinize bırakıyorum. Gazeteciler, gemi çalışanları, uçucu personel, veteriner gibi iş kolları fiili hizmet kapsamındayken, kurşun ve arsenik, asit üretimi ile cam fabrikalarında 60 derece sıcakta çalışanlar bu kapsama alınmamış.
Zamanında ciddi politik müdahaleler yapılmış, bölgelere göre meslek grupları kapsama girmiş. Bunun bir ilkeye oturtulması gerekir. Ömrü kısaltacak ve yedi saatten az çalışma gerektiren iş kollarını kapsam altına alıyoruz, diğerlerini çıkarıyoruz.
Basın mensupları için bir ilkeli kural gelirse kapsamı genişletebiliriz."
Yasanın getirecekleri
Gazeteciler, milletvekilleri, PTT dağıtıcıları, İnfaz Koruma Memurları, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatında görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları, Hava Yollarındaki Uçucu Personel, Lokomotif Makinistleri, Gemi Adamları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri de fiili hizmet zammından yararlanamayacak.
Bu kişiler için kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kazandıkları süreler emeklilik yaşından düşecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında ve kurşun izabe fırınlarında çalışanlar bir yılda 90 gün fiili hizmet zammından yararlanacak.
Kurşun ve arsenik işleri, cam fabrikaları, çimento fabrikaları, kok fabrikaları ve termik santralleri, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları ile itfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlara ise 60 günlük fiili hizmet zammı verilecek. (BT/GG)