Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin talimatı üzerine, 28 Şubat’ın “sivil ayağını” araştırmak için, Emniyet Genel Müdürlüğü, Mâli Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) uzmanlarından oluşan ekipler oluşturuldu.
Taraf gazetesinin haberine göre, MASAK araştırmasını tamamladı. Bu kapsamda, darbeye destek verdikleri iddia edilen askerlerin, bürokratların, iş insanlarının ve gazetecilerin hesapları, tapu kayıtları, maaş bildirimleri ve vergi beyanları karşılaştırıldı.
Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile emekli orgeneraller Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman ve Fevzi Türkeri’nin de bulunduğu 37’si tutuklu 103 kişi sanığın Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı 28 Şubat davasının ilk duruşması 2 Eylül’de görüldü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “28 Şubat’ta sermayenin katkısı yok muydu? Beşli çeteler diye başlıklar atıldığı dönemler yok muydu? Ben, onlar niye yargılanmıyor, hesaba çekilmiyor hâlâ şaşırıyorum” demişti.
10 medya patronu ve gazeteci incelendi
MASAK’ın hakkında inceleme yaptığı 100 kişiden 10’u medya yöneticisi.
İnceleme yapılan hesaplarda, gayrimenkul, devlet iç borçlanma senedi ve mevduatları çıkarıldı. Ve bu kişilerin SSK’ya, Emekli Sandığı’na yapılan maaş bildirimleri ile mal varlıkları karşılaştırıldı. Bu kapsamda 1996-2002 arasındaki hesaplar ve servet artışları mercek altına alındı.
Yapılan çapraz kontrolde, maaş bildirimleri ile edinilen servet arasında büyük farklılıklar olduğu belirlendi. İş insanlarının da vergi beyanları ile servetleri karşılaştırıldı. Bunun sonucunda da büyük farklar ortaya çıktı.
MASAK uzmanlarının koordinatörlüğünde yürütülen darbenin finans ayağına ilişkin hazırlanan raporlar henüz savcıya gönderilmedi.
Taraf gazetesi, dindikleri bilgiye göre, hakkında inceleme yapılanların mal varlıklarında, 28 Şubat sürecinde önemli artışlar olduğunu yazdı.
İnceleme sırasında, milyon dolarlık hesabı bulunan gazeteciler de belirlendi. Ayrıca, aynı süreçte mal varlıkları önemli ölçüde artan kamu görevlileri de tespit edildi.
Gazeteye konuşan uzmanlar, sadece servet ile gelir arasındaki ilişkinin kurulmaya çalışıldığını, servetlerdeki artışın kaynağını savcılığın yapacağı soruşturma sonucunda netleşeceğini açıkladı.
Manşetlere de bakıldı
Savcılık, 28 Şubat dönemindeki gazete manşetlerini de inceledi. Bu manşetler ordu mensuplarının açıklamaları ve talimatları ile karşılaştırıldı.
MASAK’ın hazırladığı raporlar, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilecek. (AS)
* 28 Şubat’ta ne olduğuna ilişkin bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
* 28 Şubat soruşturmasında ne olduğuna, kimlerin ne zaman tutuklandığına, operasyonların ne zaman, nereye yapıldığına dair bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz.