Gazeteciler Mahmut Oral, Faruk Balıkçı, Ahmet Sümbül, Ramazan Yavuz ve Ergün Aksoy yeni bir haber sitesi olan "Gazeteistasyon"u kurdu.
Gazeteistasyon'da, eğitim, sağlık, çevre, ekonomi, politika, kültür/sanat, yaşam, medya, dünya ve spor kategorilerinde haberler yer alıyor.
'Neden Gazeteistasyon?' da şöyle yazıyor;
"Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de yazılı medya, ilerleyen zaman içerisinde kapanmak zorunda kalacak. Artık, haberler internet üzerinden takip ediliyor. Büyük medya grupları dijital yayıncılığa yöneldiler. Bireyler artık, kendi sosyal medyalarından bile sorunlarını dile getirebiliyorlar. Yani herkesin, şu veya bu şekilde derdini ifade edebileceği bir alan var.
"İnternet öncesinde insanlar, sorunlarını, uğradıkları haksızlıkları dile getirecek platformlar bulamazlardı. Yazılı medya, yani ana akım gazeteler, ucu iktidarlara, işlerine gelmediği kesimlere dokunan haberleri görmezden gelirlerdi. Doğal olarak insanlar, 'Sesimizi duyun, yazacak cesaretiniz yok mu?' serzenişlerinde bulunurlardı.
"Gazeteistasyon, tarafsızlık ve objektif habercilik ilkesiyle geçmişi değerlendirerek, geleceği okuyarak ortaya çıkmış bir internet haber projesidir."
"Daralan istihdam, bizi yeni bir mecraya itti"
bianet'e konuşan gazeteci Mahmut Oral, 'Gazeteistasyon' için henüz yolun başında olduklarını söyledi ve şöyle devam etti:
"Hiçbir fon ve yardım almadık. Hepimiz emeğimizle varız.
"Şu anda hiyerarşik bir yapı oluşturmadık, bir WhatsApp grubumuz var, önemli konuları orada birlikte tartışıyoruz. Ortak karar veriyoruz. Başarmayı umut ediyoruz."
Oral, neden yeni bir mecra oluşturduklarını ve nihai hedeflerini de şöyle açıklıyor:
"Nihai hedefimiz işsizlikten kırılan, meslekten uzaklaşan arkadaşlarımıza istihdam olanağı yaratmak ve ülkenin her yerinden cesur haberler veren bir ağ oluşturmak.
"Daralan istihdam olanakları, bizi yeni bir mecra oluşturma yoluna itti. Birçok kurum bölgede gazeteci çalıştırmaktan çekiniyor, istihdam edilenler de çok düşük ücretler ve ağır iş koşullarıyla istihdam ediliyor.
"Biz 5 arkadaş, yılların gazetecileriyiz, biz bile iş bulamadık, Birinci yönü bu. Ancak kanımca daha önemli olan diğer boyutu ise bunca yıllık deneyimimizin yok olmasına müsaade etmek istemememiz. Hepimiz 1990'lı yılların karanlık günlerine tanıklık etmiş, gazetecilik refleksi artık yaşam biçimi olmuş insanlarız.
"Bu deneyimin yok olması bence meslek adına önemli bir kayıp. Bu nedenle başbaşa verdik ve bu yola çıktık. Şu anda hepimiz sadece emeğimizi koyuyoruz. Bir askilik olmaz ve haber sitemiz yoluna deam ederse, peyderpey genç meslektaşlarımızla yolumuza devam edeceğiz. Çünkü bölgede objektif ve korkusuz gözlerle habere bakan birileri olmalı. Bu bizim bu topluma ve mesleğimize karşı sorumluluğumuz."
Gazeteistasyon'a buradan ulaşabilirsiniz.
(SO / HA)