Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), son dönemde yerel gazetecilere yönelik gerçekleştirilen saldırılarla ilgili bir açıklama yaptı. “Yerel basında çalışan meslektaşlarımız yalnız değildir” denilen açıklamada saldırıların önlenmesi istendi.
Açıklamada Antalya DİM Medya temsilcisi Yakup Kocabaş’ın evine düzenlenen silahlı saldırı, Bursa’da Karacabey Yörem gazetesi imtiyaz sahibi Şaban Önen’e belediye başkanının yakınları tarafından uygulanan darp ve Nevşehir’de Gazeteciler Cemiyeti’ne ait minibüsün kundaklanması olayları hatırlatıldı.
Yerel gazetecilere yönelik soruşturmaların da hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yerel basın ülkede demokrasinin varlığı ve güçlenmesi için vazgeçilmez önemdedir. Kentte yaşayanların kent yönetimine etki edebildiği demokratik mekanizmalardan biri de yerel basındır. Maalesef yerel ölçekli görünen bazı sorunlar aslında ülkemizin temel sorunlarıdır. Rant, rüşvet, adam kayırma, mafya, çıkar amaçlı ve siyasi çeteleşme, yolsuzluk gibi sorunlar Anadolu kentlerinde kangren haline gelmiştir.
“Bunlara karşı gazetecilik görevini yerine getirerek halkın haber alma hakkını savunan yerel gazeteciler ne yazık ki çoğu zaman saldırıların hedefi olmakta ve ulusal ölçekte seslerini duyurmakta zorlanmaktadırlar. Üstelik pandemi sürecindeki kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle yok pahasına gelirlerle ayakta kalmaya çalışmaktadırlar. Gazeteciliği bu koşullar altında sürdürmeye çalışan meslektaşlarımız çoğu zaman yerel çıkar gruplarının ekonomik kıskacı altında varlık yokluk mücadelesi vermek zorunda kalmaktadır.
“Son aylarda yerel basına yönelik artan şiddet ve mali güçlükler ülke basının can damarını kesmeye varacak boyuta ulaşmıştır.
“Tüm yaşadıklarımız, ne yazık ki de yaşamaya devam edeceğimiz olaylar, ne suçluların suç işleyip ardından suçlarını gizlemeye çalışmaktan ne de gazetecilerin bunları ortaya çıkarmaktan vazgeçeceğini net olarak göstermektedir. Çıkarları uğruna yasaları tanımayan, hatta zamanı geldiğinde delik deşik edenler, bir gün mutlaka gazetecilerin halk adına kurduğu ağa takılacaktır.
Gazetecilere yönelik saldırı ve soruşturmalar
*Dim Medya temsilcisi Yakup Kocabaş’ın evi 24 Ağustos’ta sabaha karşı kurşunlandı. Kimliği belirsiz kişilerin ateşlediği silahtan çıkan üç kurşun Kocabaş’ın ailesiyle yaşadığı eve isabet etti. Kocabaş, hastalıklı fidan ithaline ilişkin haberleri nedeniyle tehditler almıştı. Gazipaşa’daki bazı işyerlerinin kaçak pavyon olarak işletildiği, koronavirüs tedbirlerinin alınmadığını ve denetim yapılmadığını kaleme almış yine bu haberlerden dolayı tehditlere maruz kalmıştı.
*Bursa’da Karacabey Yörem gazetesi imtiyaz sahibi Şaban Önen, Belediye Kamyon Garajı’ndaki otoparkta, AKP’li belediye başkanının yakını otopark işletmecisinin de aralarında olduğu 4 kişinin saldırısına uğradı. Önen hastaneye kaldırıldı, bir süre gözlem altında tutuldu.
*Nevşehir’de Gazeteciler Cemiyeti’ne ait minibüs cemiyet binası önünde kundaklandı. Aracı yaktığı belirtilen iki kişi gözaltına alındı.
*Batman’da tecavüz ve intihar haberini duyuran Jiyan Haber Ajansı imtiyaz sahibi İdris Yayla hakkında soruşturma açıldı.
*Adıyaman’da Gerger Fırat gazetesi haber müdürü Özgür Boğatekin’in, dönemin kaymakamına hakaret gerekçesiyle verilen 1 yıl 15 gün hapis cezası kesinleşti, salgın nedeniyle tahliye edildi.
*İzmir’de 2013’te gazeteci Süleyman Gençel, Gaze-Temiz gazetesi ofisinde darp edilmişti. Suç örgütü lideri Serkan Kurtuluş cezaevinde bulunduğu Arjantin’de verdiği röportajda kendisini dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ın azmettirdiğini anlattı. Bunun üzerine Gençel 7 yıl aradan sonra Hotar hakkında suç duyurusunda bulundu. Hotar 2013’te Gençel hakkında hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
*Rize’de koronavirüs sürecinde ihmalkârlıkları ortaya çıkaran Nabız Gazetesi’nin sahibi Gençağa Karafazlı'ya salgın döneminde defalarca soruşturmaya uğradı, gözaltına alındı. Karafazlı hakkında son olarak tazminat davası açıldı. AKP’li bir yerel yöneticinin eşinin FETÖ yargılamasından beraat etmesinin ardından bir kamu bankasında görevlendirilmesini yazan Karafazlı’nın haberi ilk olarak erişime engellendi; ardından erişim engeli konulmasına ilişkin haber de erişime engellendi; son olarak 50 bin TL’lik tazminat davası açıldı. (HA)