Ortak açıklamayı yapan gazeteciler, çatışma, yoksulluk ve insan hakları ihlallerini besleyen silah ticaretini açıkça engelleyen bir metin oluşturulamazsa, ortaya çıkan antlaşmanın bir işe yaramayacağını söylüyor.
Hükümetler, bu ay sonuna kadar taslak silah ticareti antlaşması metinlerini Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'ne sunmak zorunda. Aktivistler, dünyanın en büyük silah tüccarı ABD'nin sıkı bir antlaşmayı engellemeye çalışmasından kaygılılar.
Aralık 2006'da, BM Genel Kurulu, Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması için çalışmaların başlatılmasını aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 153 ülkenin verdiği onay oyuyla kabul etmişti.
20 gazeteci, "Kadınlar namlunun ucunda, delikanlılar tankların paletleri altında eziliyor, çocuklar asker olmaya zorlanıyor. Artık bütün hükümetlerin sağladıkları silahlarla yaşanan bireysel trajedilerin sorumluluğunu üstlenme zamanı geldi" diyorlar.
Ortak çağrıda imzası olan gazeteciler şöyle: Christiane Amanpour (CNN), Martin Bell (eski BBC muhabiri), Marcus Bleasdale (serbest fotoğrafçı), Jimmie Briggs (serbest yazar), Sarah Chayes (eski NPR muhabiri), Mariella Furrer (serbest fotoğrafçı), Janine Di Giovanni (The Times ve Vanity Fair'in serbest muhabiri), Sebastian Junger (Vanity Fair), Michael Kamber (The New York Times ve Vanity Fair'in serbest fotoğrafçısı), Jon Lee Anderson (The New Yorker), Don McCullin (serbest fotoğrafçı), Mike McRoberts (TV3), Paul Moreira (Canal Plus), Florence Muracciole (Journal du Dimanche), Maggie O'Kane (The Guardian), Elizabeth Rubin (The New York Times Magazine), Sorious Samura (belgeselci), Jon Snow (Channel 4 News), Jon Stephenson (serbest muhabir, yapımcı), Charles Wheeler (eski BBC muhabiri)
Dakikada bir kişi
ABD dünyanın en büyük silah ihracatçısı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün rakamlarına göre, 2005'te dünyadaki toplam silah harcamalarının yüzde 48'ini ABD gerçekleştirdi. Dünya, silah harcamalarına bir yılda yaklaşık 1,1 trilyon dolar ayırıyor.
Silahlar Denetlensin Kampanyası'nın küçük ve hafif silahlarla ilgili bazı verileri şöyle:
* Her yıl dünya çapında yarım milyon erkek, kadın ve çocuk silahlı şiddet nedeniyle ölüyor. Bu dakikada bir kişi demek.
* 2020'de, savaş ve şiddetten kaynaklanan ölüm ve yaralanmaların sayısı, sıtma ve kızamık gibi hastalıkların neden olduğu ölümlerden fazla olacak.
* En çok kâr edenler, aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri: ABD, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin. Hep birlikte, kayıtlı konvansiyonel silah ihracatının yüzde 80'inden sorumlular. (TK)