Ergenekon Sourşturması kapsamında yapılan operasyonda 3 Mart'ta gözaltına alınan ve 6 Mart'ta tutuklanan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutukluluk hallerine yapılan itiraz reddedildi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, cezaevine gönderilen gazeteci-yazarlar Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutukluluk hallerine yapılan itirazı, oybirliğiyle reddetti. Mahkeme, dün (16 Mart) aldığı ve bugün şüpheli avukatlarına teslim ettiği kararını Ceza Muhakemesi'nin (CMK) 100/3. maddesine dayandırıyor.
Bu düzenlemeye göre, "delilleri karartma", "kaçma şüphesi", "tanıklara baskı" gibi gerekçelerle şüphelinin tahliyesi reddedilebiliyor. Bu kararda da gazetecilerin niçin tahliye edilemediğine ilişkin özel hallerine dair herhangi bir gerekçe içermiyor.
Hollanda'da soru önergesi oldu
Gazetecilerin tutuklanması başta Avrupa Parlamentosu, ABD yönetimi, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FİJ), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) gibi uluslararası basın meslek kuruluşları ve Türkiye'deki Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) olmak üzere çok çeşitli çevrelerin tepkisine neden olmuştu.
Gazeteci örgütlerinin yaptığı açıklamalarda gazetecilerin koruma hakları bulunan haber kaynakları ve mesleki ilişkileriyle ilgili sorgulandıkları hatırlatılarak yetkililerden basın özgürlüğüne yönelik saldırılara son vermesi istenmişti.
Son olarak Hollanda'da Sosyalist Partisi (SP) milletvekili Harry van Bommel, Dışişleri Bakanı'na Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutuklanmasını ele alan dört soru yöneltti. Dört sorunun ortak konusunu da, Türkiye'deki son tutuklamalar ve basın özgürlüğü oluşturuyordu.
Gazeteciler için iki hafta üst üstte Taksim'de binlerce kişinin katıldığı eylemler gerçekleştirilmişti. (EKN) (sürecek)