Haberin Kürtçesi için tıklayın
İktidarın ‘dezenformasyon yasası’ olarak adlandırdığı, kamuoyunda ise ‘sansür yasası’ olarak bilinen kanun teklifine karşı gazeteciler bugün yine eylemdeydi.
Yarın (4 Ekim) yeniden görüşülmeye başlanacak olan teklife karşı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi, Sirkeci’deki Postane Binası önünde açıklama yaptı. Meclis’te koltuğu bulunan 5 siyasi partinin 14 grup başkanvekiline faks çekerek yasanın geri çekilmesini istedi.
TIKLAYIN - Sansür yasası yeniden Meclis'e geliyor
TGS’nin İzmir, Ankara, Diyarbakır, Adana ve Eskişehir şubeleri de aynı eylemi gerçekleştirdi. İstanbul’daki eylem öncesi polisler PTT’ye toplu şekilde girilmesine izin verilmeyeceğini TGS Şube Başkanı Banu Tuna’ya deklare etti. İki polis otobüsü ile dört sivil polis aracı da eylem boyunca hazır bekletildi.
Postane önünde konuşan Banu Tuna meslek örgütlerinin ve gazetecilerin tüm itirazlarına rağmen yasa teklifinin yeniden Meclis gündemine getirildiğini söyledi.
Tuna, teklifin basın meslek örgütlerine sorulmadan hazırlandığını belirterek “Türkiye seçime giderken, ısrarla gündeme getirilen ancak gazeteciliğe baskıdan ve medyayı cezalandırmaktan başka amacı olmayan bu teklifin geri çekilmesini istiyoruz” dedi.
Tuna yasa teklifinin tek taraflı hazırlandığını da belirterek Meclis’ten geçmesi halinde yalan olduğu iddia edilen bir haber nedeniyle gazeteciye üç yıl hapis cezası verilebileceğini, sosyal medyada eleştirel paylaşım yapan yurttaşların dezenformasyonla suçlanabileceğini hatırlattı. “Paylaşılan içeriğin doğru olup olmadığına iktidar karar verecek.” diye konuştu.
"Sansüre değil daha fazla demokrasiye ihtiyacımız var"
Tuna şöyle devam etti:
“Yaklaşan seçimler öncesinde, devlet kurumları halkın tüm haber kaynaklarını bir ahtapot gibi saracak, isterse sıkıştırıp boğacak, isterse gevşetecek.
“Biz gazeteciler yasa teklifinin her maddesini didik didik inceledik. Topluma karşı sorumluluğumuz gereği bir kez daha hem yasa yapıcıları hem kamuoyunu uyarıyoruz. Bu yasa bu hâliyle geçerse ülkemizde basın, ifade ve haberleşme özgürlüğü kalmayacak. İtirazlarımızı Meclis’te dile getirirken ‘Tartışmalı bu maddeleri muğlaklıktan uzak olacak şekilde yeniden düzenleyelim’ dedik, dinlemediler.
“Şimdi tarihimizde görülmemiş düzeyde ağır bir ifade özgürlüğü engeliyle karşı karşıyayız. Bu yasa tüm topluma ve bu toplumun bir parçası olan gazeteci ve yayıncılara çok ağır otosansür, sansür, ceza, denetim ve işini yapamama tehdidi getirmektedir.
“Bu sansürü kabul etmeyeceğiz, okurlarımızla, sektörle ve meslektaşlarımızla bu yasanın geri çekilmesi için mücadele edeceğiz. Bugün buradan TBMM’de grubu bulunan partilerin grup başkanvekillerine kanun teklifini geri çekmeleri için son kez çağrı yapıyoruz. Sansüre değil daha fazla demokrasiye ihtiyacımız var!”
Tuna'nın konuşmasının ardından PTT'ye girilerek grup başkanvekillerine fax yollandı.
Yasa neler getiriyor?Dezenformasyon ya da yalan haber yaptığı iddia edilen gazeteci üç yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Sosyal medya kullanıcıları da aynı konudan suçlanabilecek. Paylaşılan içeriğin doğru olup olmadığına iktidar karar verecek. Anlık mesajlaşma uygulamaları görüşmelere ilişkin bilgileri BTK’ya verecek. Gazetecilerin basın kartı taşımasının hiçbir anlamı kalmayacak, çünkü dernek ve vakıf yöneticilerinin basın kartı alabilmesi için medya alanında faaliyet göstermesi yeterli olacak. Basın İlân Kurumu, gazetelere ve internet haber sitelerine hem para hem ceza veren bir kurum olarak geniş yetkilerle donatılacak. Tıpkı, televizyon ve radyolar üzerinde kılıcını sallayan RTÜK gibi yazılı ve dijital medyanın eli sopalı polisi hâline gelecek. BTK ile BİK, basılı ve dijital medyanın yanı sıra sosyal medya ile Whatsapp gibi haberleşme uygulamalarını da çok sıkı bir denetim ve ceza tehdidi altına alacak. Kullanıcı bilgilerini vermek ya da suç işlediği öne sürülen hesaplarla ilgili işlem yapmak gibi ağır yükümlülükleri kabul etmeyen sosyal medya şirketlerinin bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak. Yerel gazetelerin ana yaşam kaynağı olan resmi ilân gelirinin yüzde 75’i buharlaşacak, matbaalar çalışamaz hâle gelecek. |
- TIKLAYIN - Dezenformasyon yasası: Teklifin geri çekilmesine dair önergeler reddedildi
- TIKLAYIN - Gazeteciler 'dezenformasyon yasasına' neden karşı çıkıyor?
- TIKLAYIN - Gazeteciler yasa tasarısına karşı eylemde: Basın tarihinin en ağır sansürü
- TIKLAYIN - Ertelendi: 'Sansür yasası' Ekim'deki yeni yasama döneminde görüşülecek
(HA)