Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, Ankara'da göreve başlamasının birinci yıldönümünde yaptığı konuşmada, ifade özgürlüğüne dair endişelerini dile getirdi.
"Nasıl olur da demokrasiye ve özgürlüklere bu kadar değer veren bir ülkede, entelektüel ve gazeteciler parmaklıklar arkasında olabilir, anlamıyorum. Türkiye birinci sınıf demokrasi istiyorsa, Kopenhag kriterlerine ulaşacaksa bu standartlara erişmeli."
"Bizde ifade özgürlüğü kapsamında insanlar çok aptalca şeyler söyleyebilir. ABD medyası beni de eleştirmişti, saygıyla karşıladım. Bu, demokrasinin bedeli. 1982 Anayasası'nı bir kenara bırakarak temiz bir sayfa açıyorsunuz. Umuyorum ki, yeni Anayasa ile bu standartlar tam olarak uygulanır."
"Uludere'de trajik bir hata oldu"
Ricciardone, "Uludere katliamında Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) ABD istihbaratını işaret etmesi" yönündeki bir soruyu da şöyle cevapladı:
"ABD, Türkiye'nin operasyonlardaki hedefleri belirleme yetkisi yok. İstihbaratı elbette veriyoruz. Ama hedefleri belirlemek Türk tarafına ait. Çatışma ortamında bazen hatalar olabiliyor. Biz de Irak'ta ve Afganistan'da hata yaptık, sonra özür diledik."
"Uludere'de birçok kişi hayatını kaybetti, olmamalıydı. İstihbarat toplamada kimsenin mükemmel bilgisi olmaz. ABD askeri birlikleri bu anlamda çok iyi çalışır. Bir köyde insanlar nasıl çalışır diye araştırır mesela. Türk hükümetinin yaptığı açıklamalardan anladığım kadarıyla Uludere olayında belli ki trajik bir hata oldu, korkunç bir hata oldu."
"Irak'ta kalma niyetimiz yoktu. Demokrasinin, ekonominin güçlenmesi için orada olmayı, desteğimizi sürdüreceğiz. Askeri program sürüyor. Demokratik bir anayasa çalışmasında desteğimiz var. Türkiye ile aynı hedefleri paylaşıyoruz. Sorunların çözüleceğine inanıyoruz."
"Geçmişin hayaletleriyle yüzleşmeli"
Fransa'daki soykırımı inkar yasası hakkında da konuşan Ricciardone, "1915 olaylarının adil ve tam kapsamlı olarak ele alınmasını isteriz. Her iki tarafın da açık ve yapıcı bir yolla bir araya gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Geçmişin hayaletleriyle yüzleşmek lazım" dedi.
Suriye'yle ilgili "Bir müdahale öngörmüyorum, şu anda böyle bir hazırlık yok" diyen Ricciardone, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bizim nezdimizdeki inandırıcılığı bitti. Defalarca söz vermesine rağmen tekrar ve tekrar bunları tutmadı. Yaptırımlar gereklidir. İktidarda kalabilmek için kendi halkının kanını akıtamayacağını görmesi, o nedenle de bu rejimin gitmesi lazım" diye konuştu.
Uydu yayını durdurulan ve başka bir uyduya geçiş yapmak zorunda kalan Roj TV konusunda bir girişimleri olup olmadığı sorusunu da "Dostlarımızla yakın temas içindeyiz" diye cevapladı. (AS)