Gazeteciler, okuyucular ve basın meslek örgütleri Oda TV davasında yargılanan meslektaşları için yine adliye kapısındaydı.
Duruşmanın görüldüğü İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda basın açıklaması yapan Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), davanı derhal bitirilmesini ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.
Gürtuna: Tahliye ve tutuksuz yargılama vicdanları rahatlatmayacak
GÖP Dönem dözcüsü gazeteci Ümit Gürtuna konuşmasında şunları söyledi:
"Gazetecilerin, siyasi iktidarınnhoşuna gitmeyen yazılar yazdıkları için Türk Ceza Yasası ve Terörle Mücade Yasası'nın basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümlerine dayanarak 'terörist' suçlamasıyla yargılanmaları, cezalandırma ve işkenceye dönüşen uzun tutukluluk halleri, demokratikleşme iddiasındaki bir ülke için utanç kaynağıdır."
"Meslektaşlarımıza yöneltilen suçlamalara, dava dosyalarına 'sehven' konulan düzmece nice delilin dayanak oluşturması bu davanın meşruluğuna ve hukukun üstünlüğü ilkesine gölge düşürmektedir."
"Bugün artık bu davada 'tahliye' ve 'tutuksuz yargılama' gibi kararlar kamu vicdanını rahatlatmaya yetmeyecektir."
CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan da duruşmaya katılanlar arasındaydı. Tarhan siyasi davaların "İktidar ve iktidar ortaklarının organize olmuş nefreti" olduğunu söyledi.
Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu da "Gazetecilerin özgür olmadığı bir toplumda hiçbirimiz düşünce özgürlüğüne sahip değiliz" dedi.
White: Gazetecileri terörist olarak yargılamak demokrasi değildir
Adliye önüne gazetecilere destek için gelenler arasında Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Barry White da vardı. White "Sadece burada yargılanan üç gazetecinin değil, tüm gazetecilerle dayanışmak için geldim. Size getirdiğim mesaj çok basit. Gazetecilerin serbest bırakılmasını, basın ve ifade özgürlüğünün hemen şimdi sağlanmasını istiyoruz" dedi.
bianet'e konuşan White, şunları söyledi:
"Yargı reformları, basın özgürlüğü açısından bir adımdır. Ancak hala 70'ten fazla gazeteci hapiste. Bu yüzden daha katedilmesi gereken çok yol var."
"Gazeteciler terörist değildir. Başından beri bunu söylüyoruz. Gazeteciler dünyayı, yaşadıkları ülkeleri, toplumu eleştiren kimselerdir. Ve terörle mücadele yasası gibi yasalarla, gazetecilerin, mesleklerini yaptıkları için, yargılanması, uzun süre hapsedilmesi demokratik olmaktan çok uzaktır."
Uluslararası basın ve ifade özgürlüğü savunucuları da hapis için cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup yazdı. 22 sivil toplum örgütü, hukukçu, gazeteci, siyasetçi ve meslek örgütünün imzaladığı mektupta "Türkiye'de ya da başka bir ülkede, demokrasi, basının özgürlüğü ve gazetecilerin mesleklerini özgürce icra etme haklarıyla ölçülür. Bu meslek, haber verme mesledir" denerek tüm hapis gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti. (EA)