İletişim kurumları, medya örgütleri ve medya çalışanlarının temsil edileceği bir Gazeteciler Konferansı toplama kararının alındığı İLAD Genel Kurulu'nda Genel Başkan Hıfzı Topuz, "50 yıl önce toplanan Gazeteciler Konferansı, devletin basın üzerindeki hakimiyeti ve kontrolüne karşı düzenlenmişti," dedi.
"50 yıl sonra bu konferansın, medyada devlet ve hükümet baskılarının yanı sıra ve daha da önemlisi, tekelleşmeye ve kamusal bir görev olan haberciliğe, güçlü holdinglerin ve iktidara yakın odakların etkisinin azaltılması için düzenlenmesi söz konusu."
212'ye bir adım
Başta tekelleşme olmak üzere, medya çalışanlarına yönelik sendikasızlaştırma, iş güvencesinin ortadan kalkması, medya etiğinden sapmalar, medya ürünlerdeki yozlaşmaların dile getirildiği İLAD 8. Genel Kurulu'nda, medyadaki olumsuz gelişmelerin, bütün toplumu ve demokratik sistemi etkileyecek boyutlara ulaştığı vurgulandı.
1955'deki konferansta, Basın İş Kanunu'ndaki yetersizlikler ve gazetecilerin sosyal sorunları gündeme getirilmiş, bu toplantının sonuçları 1961'de yürürlüğe giren ve gazetecilerin iş koşullarını iyileştiren 212 sayılı yasanın alt yapısını oluşturmuştu.
İLAD 16 yaşında
Türkiye Gazeteciler Konferansı'nın 2004 yılı boyunca ön çalışmaları yapılarak örgütlenmesi ve 2005 yılının ilk aylarında toplanması öngörülüyor.
Gazeteciler ve İletişim Fakültelerinin öğretim üyelerince 16 yıl önce kurulan İLAD'ın 20 Mart 2004 Cumartesi günü yapılan genel kurulunda, Hıfzı Topuz genel başkanlığa, Füsun Özbilgen genel sekreterliğe yeniden seçildi.
Yönetim Kurulu'nun diğer üyeleri ise şöyle oluştu : Mesut Önen, Özden Cankaya, Nurçay Türkoğlu, Nejla Polat, Funda Savaş Gün, Cüneyt Akalın ve Atilla Özsever. (NM)