Haberin Kürtçesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” farklı üniversite ve şehirlerden gelen katılımcılarla birlikte dördüncü gününde ikinci atölyesini gerçekleştirdi.
Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi nedir?IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere ve iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine yönelik atölyeler düzenliyor. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Program kapsamında “Gazetecilik, Habercilik Anlayışı, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Habercilikte Yeni Medya, Gazetecilik için Dijital Araçlar, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı” gibi konular yer alıyor. 7 - 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi”nde yapılan dersler hakkında bilgi için tıklayın. |
“Türkiye Okumaları” atölyesinde Murat Çelikkan, “Haber yapacağınız kitleyi iyi bilmeniz gerekiyor” derken, farklı istatistiklerle Türkiye’de medya ve iktidar tarafından kullanılan söylemler aracılığıyla yaratılan algı ve gerçekler arasındaki farkların altını çizdi. Katılımcıları verileri sorgulamaları konusunda uyardı.
Çelikkan katılımcılara habercinin güvenilirliği hakkında “Bir gazeteci için en önemli adım fikir almak için kime başvurabileceğini bilmek, ön araştırma için hangi kaynakları kullanması gerektiğini önceden tahmin edebilmektir. Konuların uzmanları dediğimiz kişileri doğru seçmediğimiz takdirde bunun yapacağınız habere yansıması kaçınılmaz” dedi.
Atölyede, Türkiye’de halk tarafından en büyük sorunlardan bazıları olarak görülen terör, insan hakları, toplumsal cinsiyet kavramlarını iktidar odaklarının kullanış biçimleri üzerinden alternatif bir Türkiye okuması yapıldı.
Murat Çelikkan hakkında
Gazeteci, Hafıza Merkezi Yöneticisi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde işletme okudu. Demokrat'ta başladığı gazetecilik hayatına Nokta, Sokak, Evrensel, Yeni Gündem, Hürriyet, Radikal ve Sabah'ta devam etti. 1980 askeri darbesi sonrasında Türkiye insan hakları hareketinde yer aldı. Gazeteciliğin yanı sıra sivil toplum örgütlerinde çalıştı. Altı yıldır geçmişle yüzleşme ve ağır insan hakları ihlalleri konularında çalışmalar yapan Hafıza Merkezi'nin yöneticilerinden biri olarak çalışıyor. (YT/ÇT)