IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” 7 Haziran’da farklı üniversite ve şehirlerden 16 kişinin katılımıyla başladı. Öğleden sonra gerçekleşen atölyede Pınar İlkiz habercilikte yeni medyayı anlattı. “Yeni medya nedir?” ve “yeni medyada gazetecilik nasıl yapılır?” sorularına cevaplar verdi.
7 Haziran ve 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” Tuğrul Eryılmaz’ın açılış konuşması ve Gazeteciliğe Giriş dersiyle başladı.
Habercilikte Yeni Medya
Atölyenin ilk gün öğleden sonra gerçekleşen oturumunda ise Pınar İlkiz habercilikte yeni medya ve sosyal medya kullanımı anlattı. Sosyal medya kullanımının artık insanlar sevse de sevmese de bir zorunluluk haline geldiğini belirten İlkiz, sosyal medyanın insanlara haber ulaştırmakta nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceğini açıkladı.
Başarılı yeni medya kullanımlarından örnekler sunan Pınar İlkiz yeni medyanın açtığı alanları anlattı. Katılımcılar ile birlikte yeni medyanın sınırları, hedef kitlenin nasıl belirlenebileceği ve hangi mecraları tercih etmek gerektiği konuşuldu. Atölyede şu başlıklar öne çıktı:
Yeni medya nedir?
Peki yeni medya dediğimiz nedir? Pınar İlkiz yeni medyayı “her şeyin bir şeyi olan yer” olarak tanımlıyor. Mesela elinizde bir pdf formatında uygulaması var. Onu sayfalara bölmek gerekiyor. Onu yapabileceğiniz ayrı bir uygulama var.
“Önceliklendirme yapın”
Yeni medyada yapılabilecekler bu kadar sınırsız, uygulamalar ve platformlar bu kadar fazlayken bu durum kişilerin gözünü korkutuyor. Bu durumda yapılması gereken ise İlkiz’e göre hangi platformların kullanılmak istendiğine ve kime ulaşılmak istendiğine göre bir öncelik sıralaması yapılması.
“Son kullanıcıya odaklanın”
“Son kullanıcı dediğimiz kişi aslında sizlersiniz. Siz telefonu, bilgisayarı açıp neye bakıyorsanız son kullanıcı dediğiniz kişinin de ilgisini o çekiyor. Bana mesela 15 saniye üzerinde bir video izletemezsiniz. Kendiniz okumadığınız şeyi insanlar okumuyor diye de kızmak yanlış” diyen İlkiz bir ayakkabı markasının sadece Vine çekmesi için bir yönetmen aradığını örnek olarak veriyor.
“Kısa yazmak bir meziyet”
İnsanların odaklanma sürelerinin de giderek kısaldığına dikkat çeken İlkiz, kısa yazmanın bir meziyet olduğunu vurguluyor.
“Sosyal medyada yeriniz var demek o kadar yer kullanacaksınız anlamına gelmiyor” diyen İlkiz örnek olarak sproutsocial.com sitesini veriyor. Bu site facebook, instagram ve twitter’da yapılan araştırmalar üzerinden hangi uzunluktaki yazıların insanlara daha fazla ulaştığını gösteriyor.
“Twitter’da önceden 140 karakter vardı şimdi 280 karaktere çıktı. Hepsini kullanmamız gerekiyor mu? Hayır. Bu site üzerinden de göreceğiniz üzere 100 karakterde yazılmış bir yazı ideal halinde oluyor. Facebook’ta ise 6bin karakter var. 40 karakter kullandığınızda ideale gelmiş oluyor, 82 karakterde ‘beni kaybettiniz’ diyor.
“Eğer haberin sosyal medyadaki hali beni merak ettirip haberin devamını okumama itiyorsa bu başarılı bir kullanım olmuş demektir.”
Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi hakkındaIPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere ve iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine yönelik atölyeler düzenliyor. Program kapsamında “Gazetecilik, Habercilik Anlayışı, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Habercilikte Yeni Medya, Gazetecilik için Dijital Araçlar, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı” gibi konular yer alıyor. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştirilmektedir. 7 - 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen "Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi"nde yapılan dersler hakkında bilgi için tıklayın. |
Pınar İlkiz Kimdir?
2004'te İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. İletişim Bilimleri’nde yüksek lisans yaptı. Bir süre fotoğrafçılık ile hayatını idame ettirdi. Sevin Okyay’a asistanlık yaptı. Daha sonra fotoğraf editörü olarak çalıştı. Ardından Taraf gazetesinde dış haberler bölümünde çalışmaya başladı. Aynı dönemde düzenli olarak gazetenin kültür-sanat ekinde ve arada kültür sanat sayfası için yazılar yazdı, röportajlar yaptı.
Daha sonra ntvmsnbc’de yaşam sayfasının editörü oldu. Bunu NTV Yayınları’nda kitap editörlüğü takip etti. Dört yıl Uluslararası Af Örgütü’nde, önce Medya ve İletişim Koordinatörü, ardından Dijital Kaynak Geliştirme Koordinatörü olarak çalıştı. Bütün bu maceranın sonunda 2015 yılında sadece sivil toplum kuruluşları ve derneklerle çalışan bir iletişim/kaynak geliştirme ajansı olan Pikan Ajans'ı kurdu. Halen Pikan Ajans'ta İletişim Geliştirme Direktörü.
(EÜ/HK)