Haberin Kürtçesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” farklı üniversite ve şehirlerden gelen katılımcılarla birlikte ikinci gününe başladı. Haber Fotoğrafçılığı atölyesinde Özcan Yurdalan, haber fotoğrafçılığının tarihçesini, temel ilkelerini ve etik kriterlerini anlattı.
Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi nedir?IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere ve iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine yönelik atölyeler düzenliyor. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Program kapsamında “Gazetecilik, Habercilik Anlayışı, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Habercilikte Yeni Medya, Gazetecilik için Dijital Araçlar, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı” gibi konular yer alıyor. 7 - 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen "Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi"nde yapılan dersler hakkında bilgi için tıklayın. |
Yurdalan: “Fotoğraf haberde bir süs olarak kaldı”
8 Haziran günü başlayan atölyede Özcan Yurdalan haber fotoğrafçılığının Türkiye’de çok gelişmemiş bir alan olduğundan fotoğrafın yalnızca bir süs olarak ya da haberi desteklemek için kullanılan bir araç olarak kaldığından bahsetti:
“İnsanlar neden fotoğraf çeker ve bu fotoğrafa bakar? Bu fotoğrafın nasıl bir gücü var ki bizim tüketim alışkanlıklarımızı, hayatımızı etkiliyor? Fotoğrafın olmazsa olmaz bir yanı da haber iletebilmesi.
“Türkiye’de basın var olduğundan beri fotoğraf, fotoröportaj ve fotohikaye hakkıyla kullanılmadı. Biz layıkıyla bir haber mecrasıyla karşılaşmadık bugüne kadar. Bizim iletişim mecralarımızdan biri olamadı. Ya gazete sayfasında süs olan ya da haberi desteklemek için kullanılan bir görsel oldu.”
“Yazı ve fotoğraf sinerji yaratır”
“Fotoröportajda görüntüyle söz birleşir, görüntünün yapamadığını yazının tamamladığı, yazının yapamadığını görüntünün tamamladığı bir alan oluşur. Yazı ve fotoğraf birlikte kullanıldığı zaman büyük bir sinerji yaratır”
Haber fotoğrafçılığının tarihçesini anlatan Yurdalan, yüzyıllar öncesindeki örneklerinden başlayarak günümüze ulaşan değişimini ve gelişmesini anlattı. Televizyonun icadıyla birlikte haber fotoğrafçılığına olan ilginin azaldığını ancak İnternet ile birlikte küllerinden yeniden doğduğuna değindi.
Görsel haber inşasında temel ilkeler ve etik kriterlerden söz eden Yurdalan, etik düsturlar duruma göre koşullara göre, felsefi arka plana göre değiştiğini belirtti. Büyük yankı uyandırmış savaş fotoğraflarından örnekler verdi.
Fotoğrafta şiddet
Katılımcılar atölyenin devamında “fotoğrafta şiddeti nasıl temsil edeceğiz?” sorusunu tartıştılar. Anabel McGoldrick ve Jake Lynch’ten yola çıkarak barış için görsel habercilik önermelerini sunan Yurdalan şu noktaların üzerinde durulması gerektiğini belirtti:
“‘Biz’ ve ‘öteki’ ayrımında birinin yanında taraf tutmak yerine ‘bizdeki öteki’ ve ‘ötekindeki biz’ i arayıp görünür hale getirmenin yollarını bulmalıyız.
“Şiddeti sadece o an fotoğraflamak yetmiyor. O anın öncesi ve sonrasıyla olan bağ ve ilişkilerini göstermesi gerekiyor.
“Konuyla hiç ilgisi olmayan kişiler gördüğü zaman ne anlar, bunu düşünmek gerekiyor. Şiddetin sadece görünen sonuçlarını değil görünmeyen etkilerini de ortaya çıkarmaya görünür kılmaya çalışmalıdır.
“Şiddetin pornogrofik temsilini üretmeyerek, acıyı aza indirgemeyerek ve iki tarafın da acısına odaklanarak yapılmalı. Zavallı, çaresiz, harap göstermek yerine onların temsillerini, dayanma gücü ve iradesini gösterebilmenin yolunu aramalı. Güçsüzleştirilmiş insanların yansıtılması, muktedirleri güçlendirir ve mücadele alanını daraltır.
Özcan Yurdalan kimdir?1955 yılında Adana’da doğdu. 1977 yılında AFSAD(Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) kurucuları arasında yer aldı. 1980’e kadar eşitli gazetelerde, dergilerde ve DİSK-Genel İş Sendikası Foto Film Merkezi’nde çalıştı. 1999 yılında çocuklarla fotoğraf atölyelerini başlatan ve metodolojisini oluşturan grubun içindeydi. 2000 yılında Fotoğraf Vakfı 2005 yılında Nar Fotoğraf Ajansı kurucuları arasında yer aldı. Yayınlanmış sekiz seyahatnamesi, bir seyahat denemeleri kitabı, bir belgesel fotoğraf ve fotoröportaj metodolojisi kitabı, bir de “gezi isyanı” sürecini izleyen fotoğrafçıların deneyimlerini içeren kitabı bulunuyor. |
(EÜ/HK)