13-20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Gazeteciler İçin Yeni Medya Atölyesi’nin ilk günü “Yeni medya nedir?” ve “Yeni medyada gazetecilik nasıl yapılır?” konuları ile başladı. Atölyeye farklı üniversite ve şehirlerden 11 gazeteci ve 2 gazetecilik öğrencisi katıldı.
Pınar İlkiz, habercilikte yeni medya ve sosyal medya kullanımını anlattı. Sosyal medya kullanımının artık insanlar sevse de sevmese de bir zorunluluk haline geldiğini belirten İlkiz, sosyal medyanın insanlara haber ulaştırmakta nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceğini açıkladı.
Katılımcılarla birlikte etkin bir haber tweetinin nasıl oluşturulacağı konuşuldu ve bu konuda uygulama yapıldı.
Başarılı yeni medya kullanımlarından örnekler sunan İlkiz yeni medyanın açtığı alanları anlattı. Katılımcılar ile birlikte yeni medyanın sınırları, hedef kitlenin nasıl belirlenebileceği ve hangi mecraları tercih etmek gerektiği konuşuldu.
Yeni medya ve yakınsaklık
Yeni medya kavramı ve yeni medyanın hayatımızda yarattığı değişimleri değerlendiren Murat Utku ise kitle iletişim araçlarının dönüşümü sonucunda yeni medyanın nasıl ortaya çıktığını anlattı.
"Yeni medya nedir?" sorusunun karşılığının "yakınsaklık" olarak ifade edildiğini, yeni medyanın durağan bir yapı olmadığını söyleyen Utku şunları ekledi:
"Eskiden TV, radyo, gazete, dergi vs. hepsi ayrı ayrı mecralardı. Bunların bir araya gelmesi de yeni medya ile mümkün oldu ve biz buna yakınsaklık diyoruz. Bütün medya unsurlarını artık bir arada görebiliyoruz.”
İçerik oluşturma
“Bir içeriğin hiçbir zaman tek bir servisi yoktur” diyen Pınar İlkiz, her bir mecra için farklı içeriklerin hazırlanabileceğini ve bunun hangi uygulamalarla hazırlanabileceğini anlattı ve sosyal medya için içerik üretimlerini örnekler üzerinden gösterdi.
Katılımcılara atölye süresince hazırlayacakları içerikler hakkında bilgi verildi. Örnek çalışma konuları üzerine konuşuldu.
Yeni medyada yazmak
Öğleden sonra Pınar İlkiz, “Yazmaktan ne anlıyoruz?”, “Yeni medyada yazmak” ile “Yazmak” arasındaki fark üzerinde durdu.
İlkiz, yeni medyada yazmak için şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi;
- Kısa yazmak
- İmla kurallarına dikkat etmek
- Mantık hatası yapmamak
Son olarak İlkiz katılımcılarla birlikte “insan hikayesi yazma” alıştırması yaptı. (SO)
Murat Utku hakkında
Gazeteci, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi. Deniz Harp Okulu'ndan ayrıldı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun. Radikal gazetesi, Nokta ve Aktüel dergilerinde muhabir, CNN Türk, Doğan Haber Ajansı ve Al Jazeera Türk'de TV habercisi olarak çalıştı. Ortadoğu olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde krizleri, depremleri, seçimleri, çatışmaları, savaşları ve 2006'da İsrail'in Lübnan'a saldırmasıyla başlayan savaşı başından sonuna izledi. Ara sıra bianet'te yazıyor.
Pınar İlkiz hakkında
2004'te İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. İletişim Bilimleri’nde yüksek lisans yaptı. Bir süre fotoğrafçılık ile hayatını idame ettirdi. Sevin Okyay’a asistanlık yaptı. Daha sonra fotoğraf editörü olarak çalıştı. Ardından Taraf gazetesinde dış haberler bölümünde çalışmaya başladı. Aynı dönemde düzenli olarak gazetenin kültür-sanat ekinde ve arada kültür sanat sayfası için yazılar yazdı, röportajlar yaptı. Daha sonra ntvmsnbc’de yaşam sayfasının editörü oldu. Bunu NTV Yayınları’nda kitap editörlüğü takip etti. Dört yıl Uluslararası Af Örgütü’nde, önce Medya ve İletişim Koordinatörü, ardından Dijital Kaynak Geliştirme Koordinatörü olarak çalıştı. Bütün bu maceranın sonunda 2015 yılında sadece sivil toplum kuruluşları ve derneklerle çalışan bir iletişim/kaynak geliştirme ajansı olan Pikan Ajans'ı kurdu. Halen Pikan Ajans'ta İletişim Geliştirme Direktörü.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi" programı, 27-28 Nisan'da da iki günlük Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi gerçekleştirildi. Mayıs ayı programı kapsamında Dijital Güvenlik Atölyesi ve Haber Fotoğrafçılığı Atölyeleri gerçekleşti. Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi 13-20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Atölye BİA 2019 yılı programı temel ve tematik habercilik atölyeleri ile devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.