IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” farklı üniversite ve şehirlerden gelen katılımcılarla birlikte ikinci gününü tamamladı. Barış Odaklı Habercilik atölyesinde Dr. Öğr. Üyesi Tirşe Erbaysal Filibeli barış odaklı haberciliğin ne olduğunu ve nasıl yapılabileceğini anlattı.
Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi nedir? IPS İletişim Vakfı/Bağımsız İletişim Ağı’nın düzenlediği “Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi” medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere ve iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine yönelik atölyeler düzenliyor. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Program kapsamında “Gazetecilik, Habercilik Anlayışı, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Habercilikte Yeni Medya, Gazetecilik için Dijital Araçlar, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı” gibi konular yer alıyor. 7 - 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen "Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi"nde yapılan dersler hakkında bilgi için tıklayın. |
Erbaysal-Filibeli: “Barış kelimesi anlamını yitiriyor”
Barış gazeteciliğinin bir spor haberi gibi bir haber türü olmadığını söyleyen Tirşe Erbaysal Filibeli, barış gazeteciliğini her türlü çatışmayı kendi konusu edinen bir habercilik pratiği olarak tanımlıyor.
“Barış biraz anlamını yitiriyor. Özellikle Türkiye’de barış diyince insanlar ‘a bu solcu galiba’ diye bir etiket yapıştırıyor. Gate keeper dediğimiz editörler, köşe yazarlarından oluşan gazetenin yayın politikasını belirleyen insanlar ne yapıyor? Haberin bir kapı olduğunu düşünün. Hangi haber içeri girmeli buna karar veriyorlar. Hangi haber içeriye girmeli veya hangi dil kullanarak girmeli ki barışa hizmet etsin.”
“Çatışma varsa barış gazeteciliği de olmalı”
“Şiddete ve çatışmaya dair bütün haberlerde barış haberciliğinin kullanılması gerekiyor. Gazeteleri kan revan götürüyor. Erkek şiddetinden kadının metalaştırılmasına kadar her konuda bir çatışma mevcut. Bu da baskın ideolojinin tekrar üretimi demek oluyor. Peki bunu neden yapıyorlar? Çünkü tüketiyoruz. Bu aynı zamanda medyanın ekonomi politikasıyla alakalı.”
“Nitelikli haber yazıp, okunmak da mümkün”
Doğru ve nitelikli haber yapmanın haber değeri taşıyıp taşımadığını tartışan Tirşe Erbaysal Filibeli bu şekilde de çok fazla okunmanın mümkün olduğunu savunuyor çünkü insanlar doğru olduğuna güvendikleri haberler arıyorlar.
Bunun en büyük sebebi olarak asılsız haberlerin çok yaygın olması ve doğru haberden ayırt edilmesinin her geçen gün daha da zorlaşması. Atölyenin devamında ise asılsız haber örnekleri üzerinden Türkiye’deki basının durumu tartışıldı. Barış odaklı haberciliğin nasıl yapılması gerektiği bu örnekler üzerinden değerlendirildi.
Tirşe Erbaysal kimdir?
Galatasaray Üniversitesi, Medya ve İletişim Çalışmaları Programı’nda yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı.
2015 yılında Hrant Dink Vakfı’nın Asulis Dil, Diyalog ve Demokrasi Laboratuvarı Projesi kapsamında uzman raportör olarak çalıştı. 2016 yılından bu yana Avrupa Üniversitesi Enstitüsü, Medyada Çoğulculuk ve Basın Özgürlüğü Merkezi’nin (EUI, CMPF), Avrupa Birliği tarafından ortak fonlanan ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Medya’da Çoğulculuğun İzlenmesi Projesi'nde (MPM) araştırmacı olarak çalışıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi, İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışan Erbaysal'ın nefret söylemi, barış söylemi, barış gazeteciliği, medyada çoğulculuk ve basın fotoğrafçılığı gibi konularda çeşitli akademik araştırma ve çalışmaları bulunuyor. Asılsız haber, kullanıcı bazlı içerik ve yurttaş medyası güncel çalışma konuları arasında bulunuyor.
Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi Haberleri için tıklayın.