IPS İletişim Vakfı/bianet 2000'den beri düzenlediği habercilik seminer ve atölyelerini, Atölye BİA adıyla haber merkezi binasında yer alan yeni ofisinde düzenleniyor.
Atölye BİA'nın ikinci eğitim programı olan "Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi", Tuğrul Eryılmaz'ın açılış konuşması ve gazeteciliğe giriş dersiyle başladı. Eryılmaz; öğrencilere gazeteciliğin temel kuramlarından otoriter sistemden toplumsal sorumluluk sistemine, haber yazımının genel kurallarından haber yazımında en çok kullanılan tür ters piramit ve altarnatiflerine bir çok konuda deneyimlerini aktardı.
Öğlen yemeğinin ardından ise Tuğrul Eryılmaz ve Ahmet Tulgar bir haber atölyesi gerçekleştirerek, haber konuları üzerinden öğrencelere haberlerde ne şekilde bir dil kullanabilecekleri örneklendirdi.
Eryılmaz: "Keşke bizde de İngiltere'deki gibi gazetecilik yapılsa"
Eryılmaz "Dünyanın her yerinde gazete çıkar ve görüntüde hepsi aynıdır. Ama nedense Türkiye gibi bazı ülkelerde 'Keşke bizde de İngiltere'deki gibi gazetecilik yapılsa' denir. Basının ilk kuruluş amacı otoriteyi destekleme ve onun adına bilgi vermek. Peki şuan bu farklı mı?" diyerek ifade özgürlüğünün önemine dikkat çekti.
Gazetecilerin yapması gereken en temel şeyin gazete alıp okuması gerektiğini ifade eden Eryılmaz kendisini eski moda bir gazeteci olarak nitelendirdi. Basın alanındaki üç önemli teorinin olduğunu berirten Eryılmaz bunları otoratiryen teori, liberter teori ve toplumsal sorumluluk teorisi olarak sıraladı. Gazetecilerin hayatında iki temel değer olduğunu söyleyen Eryılmaz bunların haber nedir, nasıl seçeriz ve editöryal değerler" olduğunu belirtti. Basının, insanların özel hayatlarını ihlal ettiğinden dolayı sorun teşkil ettiğini belirtti Eryılmaz, iyi bir gazetecinin bir psikologdan çok daha fazla soru sorması gerektiği söyledi.
Ahmet Tulgar deneyimlerini aktardı
Öğleden sonraki oturuma gerçekleştirilen gazeteciler için haber atölyesi'nin ikinci oturumuna ise Tuğrul Eryılmaz ile birlikte Ahmet Tulgar katıldı. Ahmet Tulgar; " Türkiye'de gazetecilik alanında yaşanan sorunların yaşadığımız döneme özgü bir sorun
olmadığını bunun geçmiş dönemlerde de yaşandığını "söyledi. Haber yazma süreci hakkında bilgi ve deneyimlerini aktaran
Tulgar; atölyeye katılanların hazırlayacakları dosya haber üzerine fikir alışverişinde bulundu.
Atölye BİA hakkındaIPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Program kapsamında "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konular yer alıyor. Haber atölyesinin ilki 9-15 Haziran 2018 günlerinde "Yeni Medya" ağırlıklı olarak gerçekleşti. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
Tuğrul Eryılmaz kimdir?
Tuğrul Eryılmaz 1996'da kurulduğundan beri Radikal İki'nin yayın yönetmeniydi. 1969'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi, bir süre İngiltere'de öğrenim gördü. SBF'de yüksek lisans eğitiminin ardından, TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 1981'de üniversiteden ayrıldı.
İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı. Bahçeşehir Bilgi ve İzmir Ekonomi ünivesiteleri iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi. Çeşitli televizyon kanallarında sinema programlarında yer aldı. Sinema ve dizilerde danışmanlık yapan Eryılmaz IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı.
Ahmet Tulgar kimdir?
Gazeteci yazar, 32 sene çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir,yazar ,editör ve yayın yönetmeni olarak
çalıştı. Şimdi Cumhuriyet Pazar'da yazıyor. Romancı ve öykücü. 14 yayımlanmış kitabı var.