Gazeteciler, tehlikeli görevler sırasında, iki ateş arasında kalarak ölmüyor. Tam tersine, "yaptıkları iş nedeniyle saldırıya uğruyor ve avlanıyorlar."
Örgütün 1 Ocak 2000'den bu yana derlediği verilere göre, bu cinayetlerin yüzde 85'ten fazlası cezasız kalıyor. En ölümcül beş ülkedeyse, 58 cinayet cezasız kalmış durumda. 2000'den bu yana, gazeteci cinayetlerinin yarısından fazlası bu beş ülkede işlendi.
CPJ'in raporundaki diğer bulgular şöyle:
* Öldürülen gazeteciler, çoğunlukla şu alanlarda çalışıyorlar: Hükümet yolsuzlukları, suç dosyaları, uyuşturucu trafiği, isyancı grupların etkinlikleri.
* Irak gibi savaş durumu yaşanan bölgelerde bile, gazeteciler, yaptıkları işler nedeniyle, kendilerinden öç almak isteyenlerin saldırısına uğruyor.
* Öldürülen gazetecilerin çoğu, saldırıdan önce açıkça tehdit ediliyor.
CPJ Yöneticisi Ann Cooper, " bu ülkelerdeki hükümetlerin katilleri soruşturmayıp cezalandırmayarak, basını şiddet yoluyla susturmaya çalışanları cesaretlendirdiğini" söylüyor.
"Sorun büyük, kontrol edilemez değil. Hükümetler, bunun yalnızca öldürülenlerle ilgili bir adalet meselesi değil, aynı zamanda toplumun bilgi edinme hakkıyla ilgili olduğunu da anlamalı. Gazeteciler işlerini şiddetin kol gezdiği, cezalandırılmadığı bir ortamda yapamaz." (TK)