Projenin, çoğu zaman kendi formasyonlarını kendilerinin sağlaması beklenen serbest gazetecilere katkı sağlayacağını ifade eden EFJ Proje Koordinatörü Pamela Morinière, "İnternet üzerinde gazetecilere bedava bir formasyon sağlamakla, önemli bir hedefimize ulaştık" dedi.
İnternet haberciliği gelişiyor, ihtiyaç artıyor
Gazetecilik dünyasının her an geliştiğine, İnternet gazeteciliğinin de gitgide alan kazandığına işaret eden Morinière, Reporstag-e projesinin geleceğe dönük ihtiyaçlarının tespit etmeye başladıklarını ifade etti.
Gazetecilerin eğitiminde yeni teknolojiklerin yol açtığı sorunlara çözümler içeren 70 siteyi bir araya getiren Platform, iki yıllık bir hazırlık sürecinin sonunda kamuoyuna tanıtıldı.
Reporstag-e Platformu'nun çalışması, iki aylık bir testin sonunda başlatıldı. Bu süre içerisinde gazeteciler ve basın çalışanları, siteyi ziyaret ederek onun olgunlaştırılmasında görev aldılar.
Buna göre, "Dijital fotoğrafçılık", "İnternet'te arama", "İnternet okuryazarlığı" ve "İnternet site kurma", gazetecilerin en çok ilgisini çeken konular oldu. Bunun dışında, "Genel Gazetecilik üzerine Online Eğitim", "Genel Bilgi Kaynağı Sağlayan Gazeteci Portal'ları" başlıkları da bulunuyor.
Avrupa Komisyonu'nun Léonardo Programı'nca finanse edilen projeye EFJ, Brüksel Özgür Üniversitesi İletişim Bölümü, Kıbrıs Yayın Kuruluşu (CyBC), Granada Gazeteciler Derneği, SCIENTER İspanya, Yunanistan Yayın Kuruluşu (ERT), ESET, MILITOS (Yükselen Teknolojiler ve Hizmetler), Text ve Color kurumları destek verdi.
EFJ'nin 30 ülkede 260 binden fazla üyesi bulunuyor. ESET ise, Atina merkezli bölgesel basının temsilcilerince merkez dışında faaliyet gösteren basının geliştirilmesi amacıyla 1963'te kuruldu. (EÖ/TK)