Gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in de aralarında bulunduğu 13 sanıklı OdaTV davasının ilk duruşması, yarın (22 Kasım) saat 10:30'da Çağlayan Adliyesi 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
"Ahmet ve Nedim'in Gazeteciler Arkadaşları" (ANGA), "özgür basın" adresindeki blog'larından bir çağrı metni yayınlayarak, herkesi gazetecilere destek olmaya davet etti.
ANGA, "22 Kasım'da adalet nöbeti tutuyoruz" başlıklı metinde özetle şunları söyledi:
"182 gün sonra yazılan iddianamenin, 265 gün sonra başlayan yargılamanın sadece sanık sıfatındaki gazetecilere değil, halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren tüm meslektaşlarımıza yönelik bir tehdit ve sindirme aracına dönüştüğüne tanık oluyoruz.
Soruşturmacı gazetecilik, düşünce ve ayırım gözetmeksizin ifade özgürlüğü, habercinin haber kaynağını koruma hakkı, özel yaşamın gizliliği, masumiyet karinesi, tutuklamaya ilişkin delillerin açıklığı ve yasallığı, halkın haber alma hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma gibi en temel evrensel hak ve özgürlükler bu iddianameyle ihlal ediliyor."
ANGA, gazeteciler ve hak örgütleri başta olmak üzere herkesi, saat 10:00'da Çağlayan Adliyesi ana kapısı önünde buluşmaya çağırıyor. Aralarında Avrupa Parlamentosu heyeti, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile 94 basın meslek örgütünü temsil eden Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) yetkilileri davayı ANGA ile birlikte izleyecek.
Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) yetkilisi ve yazar Eugene Schoulgin, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye raportörü Emma Sinclair-Webb ile Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Avrupa Masası direktörü Johann Bihr de ANGA'nın blog'una konuyla ilgili açıklama yaptı.
Schoulgin, "Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Deklarasyonu'nun 19. Maddesinin sağladığı haklara uygun olarak, sadece görüşlerini açıkladığı için tutuklu olan -başta Şık ve Şener olmak üzere- tüm yazarların, gazetecilerin, yayıncıların ve aydınların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.
Sinclair-Webb "OdaTV davasının iddianamesi incelendiğinde savcılığın terörizme dair suçlamalara bir tek ikna edici kanıt ortaya koymadığını görürsünüz" diye konuştu. Bihr de "davanın araştırmacı gazetecilere yönelik ölçüsüzce genişleyen baskıları sembolize ettiğini" ifade etti.
Şık'ın editör olarak çalıştığı Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde yayın yapan habervesaire sitesinde de süreci anlatan, duruşmaya çağrı niteliğinde bir video yayınlandı.
Tutuklu Gazeteciler Dayanışma Platformu (TGDP) sözcüsü Necati Abay, yayınladığı açıklamada, "basın özgürlüğüne, düşünce ve ifade özgürlüğüne duyarlı kişi ve kurumları bu davayı yakinen takip etmeye, tutuklu gazetecilerle dayanışmaya çağırıyor, tutuklu gazetecilerin ilk duruşmada serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.
Tutukluluklarının 265. gününde mahkemeye çıkacak OdaTV sanıkları arasında bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yöneticilerinden Kaşif Kozinoğlu'nun hayatını kaybetmesiyle sanık sayısı 13'e düştü. Yarın duruşmaya çıkacak tutuklu sanıkların isimleri şöyle:
Gazeteci-yazar Şık, Milliyet gazetesi muhabiri Şener, OdaTV internet sitesi imtiyaz sahibi ve Hürriyet gazetesi yazarı Soner Yalçın, OdaTV haber müdürü Barış Terkoğlu, OdaTV genel yayın yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv yazarı Doğan Yurdakul, Odatv yazarı Müyesser Yıldız, Odatv yazarı Coşkun Musluk, Odatv yazarı Sait Çakır, gazeteci-yazar Yalçın Küçük, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı.
Gazeteci İklim Kaleli ile yazar Mümtaz İdil de tutuksuz yargılanıyor.
bianet'in son raporuna göre, Türkiye'de 71 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Gazetecilerin çoğu Terörle Mücadele Kanunu'ndan (TMK) yargılanıyor. (AS)
* Habervesaire'deki videoyu buradan izleyebilirsiniz.