Dedeman Otel'de düzenlenen iki günlük eğitim programına gazetemiz muhabirlerinden Abdullah Kesici ve Behice Doğan'ın da aralarında bulunduğu, Adıyaman, Batman, Malatya, Mardin, Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa, Siirt ve Diyarbakır'dan yaklaşık 40 gazeteci, radyocu ve televizyoncu katıldı.
Eğitim programında deneyimli eğitimciler, çocuk hakları savunucuları ve gazeteciler Yasemin Onat, Serdar Değirmencioğlu, Gülgün Erdoğan Tosun, Ahmet Şık ve Tuğrul Eryılmaz, eğitime katılan yerel muhabirlerle deneyim aktarımı ve uygulama örneklerinin verildiği atölye çalışmaları gerçekleştirdi.
17 Aralık Cumartesi günü başlayan eğitim programının ilk oturumunda proje danışmanı Nadire Mater, projenin amacını anlattı; eğitim çalışmalarıyla farklı bir medya anlayışı sergilemek, yaşanan medya gerçekliğini aşmak, yeni ve farklı bir medyanın nasıl meydana getirilebileceği konularına değindi; bianet hakkında bilgi verdi.
UNICEF iletişim sorumlusu Sema Hosta da UNICEF Yeni Ülke Programı tanıtımını yaparak yerel medyadan beklentilerini dile getirdi. Hosta, Yeni Ülke Programı ile birçok şeyin başarılabileceğini belirterek, 5 yaş altı çocuk ölümleri, cinsiyet eşitliğinin sürekliliği konularında yerel çözümlerin önemine, yerel yönetimlerin çalışmalarına değindi; yerel medyanın desteğinin önemini vurguladı.
Antalya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Av. Yasemin Onat, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Av. Seda Akço, çocuk hakları ve habercilik konularına değindi.
Çocuk haklarında dair temel standartlar, çocuk hakları alanında elde edilmek istenen gelişme, çocuğun kitle iletim araçlarında yararlanma hakkı, haber konusu olan çocuğun istismarı ve hak ihlalinden korunması için yapılması gereken çalışmaları vurguladılar.
Akço ve Onat, basının, çocukların haklarını kullanabildikleri ve her türlü ihmal ve istismardan korunabildikleri bir dünyanın oluşmasında asli sorumluluğu olduğunu anlattı. Basının sadece varolanı yansıtan değil, olması gerekeni yaratma konusunda da sorumluluğu ol olduğunu vurguladılar.
Türkiye Çocuk Hakları Koalisyonu Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu, cumartesi öğleden sonraki oturumda "Çocukların Medyadaki Temsili, Çocukların Düşüncelerini Açıklama Hakkı, Çocukların Düşünce Özgürlüğü, Çocukların Medyaya Katılımı" başlıkları altında, çocukların haklarına değindi.
Çocukların katılımının önemine değinerek, yerel medya temsilcilerinden çocukların kitle iletişim araçlarından daha fazla yararlanmasının sağlanmasının basın kuruluşlarına yapacağı katkıdan söz etti. Değirmencioğlu, ülke nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan çocukların medyada yeterince haber konusu olmadığını ve kitle iletişim araçlarından yararlanmadığını belirterek, bu eksikliğin sonuçlarını irdeledi. Çocukların iyi işler yaptıklarında haber olmadığına, sadece kötü örneklerin haber olduğuna dikkat çekerek, çocukların faydalandıkları ve çıkardıkları yayın organlarına örnekler verdi.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, "Haber Kaynağı Olarak Çocuklar, Etik, Medyada Çocuk hakları İhlalleri" konularında yaptığı konuşmada, medyanın verdiği haberler aracılığıyla topluma bir çocuk imgesi sunduğunu belirtti; medyanın sunduğu temsillerle, çocukların kim oldukları ve nasıl davrandıkları ile ilgili toplumsal algıları hem yansıttığını hem de etkilediğini söyledi.
Türkiye'de ve dünyanın birçok yerinde medyanın haberleri aracılığıyla yaydığı çocuk imgesinin olumsuzluk içerdiğine dikkat çekerek, bu konuda yapılan yanlışlara örnekler verdi; yerel medya çalışanlarının dikkat etmeleri gereken noktaları vurguladı.
Pazar günü süren eğitim programında gazeteci Ahmet Şık'la, Radikal 2 ve Milliyet Sanat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi gazeteci Tuğrul Eryılmaz, medyada yer alan çocuk imgesine vurgu yaparak, haberde konu olarak yer alan çocukların istismarına örnekler verdiler.
Yapılan atölye çalışmasında da çocukların haberde istismar edilmeden ve hakları gözetilerek, nasıl haber yapılacağının örnekleri verildi.
Eğitim programına değişik illerden katılan gazeteciler, bir araya gelerek, deneyimlerini aktardılar, sorunlarını paylaştılar ve dostluklarını pekiştirdiler.
İlki Erzurum'da gerçekleştirilen eğitim programı, Mart 2006'ya kadar toplam 7 ilde gerçekleştirilmiş olacak. (TK)