Haberin Kürtçesi için tıklayın
Dokuz gündür gözaltına olan ve gözaltı süreleri 24 Ocak’a kadar uzatılan gazeteciler Ömer Çelik, Metin Yoksu ve Derya Okatan için İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunuldu.
Çelik, Yoksu ve Okatan, E.S., Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten ile birlikte 25 Aralık'ta gözaltına alınmış, gözaltı süreleri 30 gün uzatılmıştı.
Tebligat yapılmadı, somut delil yok
Gözaltına itiraz eden üç gazetecinin avukatı Özcan Kılıç, itiraz dilekçesinde şunlara değindi:
* Savcılığın gözaltı kararını uygulayan kolluk birimleri, gazetecilere ve aile bireylerine karşı darp, cebir, onur kırıcı ve aşağılayıcı yöntemler kullandı, evlerinde yapılan arama esnasında kendilerine ve aile bireylerine ait kişisel eşyalarına haksız ve hukuka aykırı şekilde el koydu.
* Arama, el koyma, gözaltı, yakalama işlemleri ile ilgili olarak tebligat ya da bildirim yapılmadı.
* 5 günlük avukat görüşü yasağı, arama ve kişisel eşyalara elkoyma kararı Anayasa, AİHS ve hukuk kurallarına aykırı.
* Suç isnadı ve somut, maddi ve hukuki anlamda delil niteliği taşıyan belge ve bulgu ortaya konmadı.
Gözaltı süresinin uzatılması AİHS'e aykırı
* (Gözaltının 30 gün uzatılmasıyla ilgili) Gerekçesi açıklanmalı. OHAL ile çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'ye dayandırılıyorsa da hala Anayasa, AİHS yürürlükte. Gözaltı-yakalama uygulaması ve süresinin, emredici hükümler içeren bu düzenlemelere göre uygulanmalı.
* Özellikle AİHM ve AYM kararlarında/içtihatlarında, gözaltı sürelerine ilişkin olarak belirlenen azami süreler, makul ve inandırıcı gerekçeler olmaksızın müvekkiller açısından fazlası ile aşıldı, gözaltındakiler derhal serbest bırakılmalı.
Ne olmuştu?
29 Ekim tarihli 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Dicle Haber Ajansı Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabiri Metin Yoksu, Diken muhabiri Tunca Öğreten, BirGün Gazetesi Muhasebe Sorumlusu Mahir Kanaat, ETHA Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan ve Yolculuk Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü E.S. 25 Aralık’ta evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.
Dosyaya gizlilik kararı getirilirmiş,
Sabah gazetesi, gözaltına alınan gazeteciler hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının “Redhack isimli hacker grubu ile irtibatları olmak, sosyal medyada propagandasını yapmak ve grup adına kamuoyunda algı yönetmek…” suçlamasıyla soruşturma başlattığını iddia etmişti.
Haberde ayrıca, gazeteci Fatih Yağmur, Deniz Yücel ve Hünkar Alican Duman'ın yurtdışında bulundukları için gözaltına alınamadığı ileri sürülmüştü.
30 Aralık'ta gazetecilerin gözaltı süresi 30 gün uzatılmıştı. Gazeteciler 2017'ye gözaltında girdi.
* Yolculuk Gazetesi Yazıişleri Sorumlusu E.S.'nin ismi talebi üzerine sansürlenmiştir.
(EA)