Yılbaşından bu yana 12 gazeteci, görevlerini yaparken güvenlik kuvvetlerinin, çeşitli siyasi çevrelerinin, çıkar gruplarının veya mafya yapılanmalarının saldırısına uğradı.
Şiddetin sorumluları hakkında yapılan şikâyetler caydırıcı olamıyor, bu uygulamalar hep tekrar ediyor.
Tuna ve Boğatekin'e saldırılar yargıda
Aydın'nın Söke İlçesi'nde Söke Gerçek gazetesi sahibi Durmuş Tuna'ya yönelik 26 Temmuz 2009'da yapılan saldırıyla ilgili tutuklanan dört kişiden hiç biri bugün tutuklu değil. Oldan 12 şüpheli gözaltına alınmıştı. Söke 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki dava karar aşamasında.
Adıyaman'ın Gerger İlçesi çıkışında belediye atıklarının döküldüğü alandaki yangını görüntülemeye çalışırken geçen yıl saldırıya uğrayan Gerger Fırat gazetesi sahibi Haci Boğatekin'in açtığı davaya 22 Temmuz'da devam edildi.
Belediye personelinin saldırı sonucu yüzünden yaralanan gazetecinin şikayetiyle, Belediye başkanı Arif Karatekin'in kardeşi İlhan Karatekin Gerger Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.
2010 için 12 yeni vaka
Geçen yıla ait bu iki saldırı vakasına 2010'da şimdilik 12 yeni olay eklendi. Bursa'nın Osmangazi İlçesi'ndeki bir trafik kazasını görüntülemek isteyen İhlas Haber Ajansı (İHA) istihbarat muhabiri Edip Tekin kaza yapan kişilerin saldırısına uğradı; gazetecinin kamerası kırıldı.
Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Mehmet Halis İş, PKK'lilerin cenazelerine işkence edildiği iddiasıyla 17 Temmuz'da Barış ve Demokrasi Partililerinin (BDP) yaptığı eylemi izlerken polis saldırısına uğradığını savundu. İş, suç duyurusunda bulundu.
Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası'nın 4 Ağustos'ta yayımladığı Medya Gözlem Raporu'na göre, Nisan-Mayıs-Haziran döneminde de beş muhabir (Mehmet Ali Ünal, Veysel Polat, Ömer Çelik, Murat Altunöz, Pınar Ural) ve bir medya kuruluşu (Doğan Medya Holding) saldırıların hedefi oldu.
BİA: Yerel gazeteci kayıtsız değil ama..
BİA Medya Gözlem Masası, 2 Mayıs'taki bir önceki Medya Gözlem Raporu'nda da Ocak-Şubat-Mart aylarında beş gazetecinin (Cenker Tezel, Emrah Güner, Tamer Topçu, Ertuğrul Yılmaz ve Ozan Özhan)saldırıya uğradığı belirtiliyordu.
Raporda, "Yerel gazeteciler gördükleri şiddete karşı kayıtsız kalmasalar da şiddete bulaşan devletin seçilmiş ve atanmış görevlileri yargı önüne çıkarılmıyorlar" deniyordu.
Dink'i, Hayırsevener'i kaybettik, bitmedi!
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde yayımlanan Güney Marmara'da Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cihan Hayırsevener de 18 Aralık 2009'da sokak ortasında uğradığı silahlı saldırıda in öldürülmüştü. Cinayet sonrası meydana gelen bu saldırılar, habercilerin her an yeni saldırı ve cinayetlerle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor.
Hayırsevener'den önce de, gazeteci Hrant Dink 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul Şişli'de öldürülmüştü. (EÖ)