Bireysel silahlanmayla mücadele eden Umut Vakfı'nın düzenlediği bireysel silahlanma ve şiddet haberleriyle ilgili yerel medya seminerlerinin yedincisi Konya'da gerçekleşti.
Konya ve çevresinden 50'ye yakın yerel gazetecinin, gazetecilik öğrencisinin yanı sıra akademisyen ve bireysel silahlanma alanında çalışan uzmanların katıldığı, 22-22 Mayıs'taki seminerde, bireysel silahsızlanma, toplumsal barış kültürü ve şiddetsizlik için sorumlu haberciliğin olanakları tartışıldı.
Seminerin açılışında konuşan Vakıf Başkanı Nazire Dedeman silahın yegane işlevinin öldürmek olduğunu, medyada şiddet ve bireysel silahlanma haberlerinin öncelikle yaşama hakkıyla ilgili olduğunu anımsattı; "Medyadaki şiddete sadece hayır demiyoruz. Medyanın bize gösterdiği şiddeti ve toplumdaki karşılığını her yönüyle anlamaya gayret ediyoruz" dedi. Seminere destek veren Friedrich Ebert Stiftung Derneği'nden Michael Meier de medyanın bir ülkenin demokrasisini güçlendirmede önemli olduğunu, medya tekelleşmesinin bunun önünde bir engel olduğunu, eleştirel bakmayı bilen gazetecilere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Umut Vakfı Onursal Mütevellisi, gazeteci Nail Güreli, medyada şiddet haberciliğinin "nefret haberciliği"ne dönüşmesine dikkat çekti; gazetecilerin olguları yansıtmakla yetinmeyip nedenlerine de eğilmesi gerektiğini söyledi. Sorumlu bir gazetecilik için siyasi, ekonomik bağımsızlık gerektiğini, bunun da gazetecilerin örgütlenmesine bağlı olduğunu vurguladı.
Akcan: Sivil halkta silah olmamalı
Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, çeşitli ülkelerdeki silah edinme süreçlerini ve yasal düzenlemeleri karşılaştırdığı konuşmasında, Meclis'teki silah yasası tasarısının eksikliklerini sıraladı. Silah edinmenin bireylerin tercihine bırakılmaması gerektiğini dile getiren Akcan "Sivil halkta silah olmamalı. Halk mücadele etmedikçe siyasi irade silah edinmeyi zorlaştırmıyor. Medya burada çok önemli. Silahlanma karşıtlarının sesini yükseltmeli" diye konuştu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden (TGC) Dr. Recep Yaşar TGC'nin hak ve sorumluluk bildirgesi üzerinden gazetecilerin şiddet haberlerine nasıl yaklaşabileceğini anlattı; gazetecilerin insan haklarından ve barıştan yana olması gerektiğinin altını çizdi.
Gazeteciye de medya okuryazarlığı gerek
Doç. Dr. Abdülrezzak Altun şiddet haberleri örnekleriyle gazetecilerin medya okuryazarlığı bilgisini edinmesinin önemini vurguladı; "Barış ve huzur içinde yaşamak hepimizin hakkı. Gazeteciler kendi mesleklerini sorgulamak için doğru bildiklerinin de arkasına bakmak zorunda" dedi.
bianet editörü Tolga Korkut hak haberciliği ve barış gazeteciliği yaklaşımlarının şiddetin haberleştirilmesine nasıl kullanılabileceğini anlattı. Korkut gazetecilerin şiddet, militarizm ve cinsiyetçi dilden arınması gerektiğini, alışılmış şiddet içeren ifadeler yerine barışçıl dilin kullanımının örneklerini verdi.
Kadına yönelik şiddet haberleri örnekleri üzerinden medyanın toplumdaki cinsiyetçi ilişkileri yeniden ürettiğini anlatan gazeteci Deniz Gökçe, kadına yönelik şiddetin toplumsal, politik bağlamına dikkat çekerek gazetecilere "Bu haberi neden böyle sunuyorum? Hangi algıların yeniden üretimine hizmet ediyorum" diye sorması gerektiğini söyledi.
Liberation gazetesi Türkiye muhabiri Ragıp Duran medyada nefret söylemi üzerine sunumunda nefrete karşı hukuk, söylem alanlarında mücadele etmenin yanı sıra, gazetecilerin nefrete karşı mesleki olarak mücadele etmesi gerektiğini de dile getirdi. (TK)