Gazeteci örgütlerinin oluşturduğu G9 Platformu, Ankara'da Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde gazetecilere yönelik sansür ve baskıya karşı bir eylem düzenledi.
Ağızlarına siyah bantlar yapıştıran gazeteciler, "Alo Fatih basından elini çek", "İnadına daha fazla gazetecilik", "Sansüre, otosansüre hayır" yazılı dövizleri taşıdı.
Abakay: Hükümet içimizdekilerden cesaret alıyor
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye'de basının en karanlık ve en baskıcı dönemini yaşadığını söyledi.
"Bunu yaşatan düşünce ve ifade özgürlüğü kültürüne yabancı olan iktidar ve onun tepesindeki başbakandır."
Başbakanın, hükümete muhalif olan basını düşman olarak gördüğünü belirten Abakay, Başbakan'ın bu konuda yalnız olmadığını söyledi ve ekledi: "Medyadaki, bizim içimizdeki, ağaç kurtlarından, kenelerinden destek ve cesaret alıyor."
Fatih Altaylı'nın "Eğer medayada insanlar şerefsiz olduysa bu gönüllü şerefsizlik değil zorunlu şerefsizliktir" sözlerini hatırlatan Abakay "İşte Türkiye'de basını yöneten çete bunlar, şerefsizlikten şerefsizlik beğenmiyorlar" diye konuştu.
"Bu çete asla Türkiye'de gazeteciliği temsil etmiyor. Bunlar gazeteciliğin bu dönemdeki yüz karalarıdır."
Koçak: "Vazçegerim" diyen gazeteciler değiliz
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Esra Koçak, hükümetin ve polisin müdahaleleri karşısında "Haberimi yapmazsam vazgeçerim" diyen gazeteciler olmadıklarını belirtti.
"TGS olarak haberini yaparken yaralanan ve tehdit edilen gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz. Sendikamız iktidarın ve onun polisinin uyguladığı şiddete karşı sessiz kalmayacak ve mücadelesini sürdürmeye devam edecektir."
Sarı: Hükümet gazetecileri hedef gösteriyor
13 Şubat'ta Ankara'da gerçekleşen bir eylemde polis müdahalesiyle yaralanan Ulusal Kanal muhabiri Hüsna Sarı, hükümetin gazetecileri hedef gösterdiğini belirtti.
"Ben gazeteci olduğumu belirttiğim halde üzerime tazyikli su sıktılar. O gün başka gazeteciler de yaralandı. Gezi'de de bunu gördük" diyen Sarı, gazetecileri birlik olmaya çağırdı.
Tılıç: Özgür basının olmadığı yerde özgür toplum olmaz
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye temsilcisi Doğan Tılıç ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e seslendi ve "İnternete Sansür Yasası" olarak adlandırılan yasa teklifini veto etmesini istedi.
"Türkiye'yi bütün dünyanın önünde, bu ülkenin vatandaşları önünde ve kendisinin sık sık kullandığı twitter önünde mahcup bir hale düşürmemek için o yasayı veto etmeye çağırıyoruz. "
Eylem sırasında caddeden geçen insanlara da seslenen Tılıç sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Biz bu meydanlarda özgürlük talep eden gazeteciler kendimiz için bir şey istemiyoruz. Biz biliyoruz ki özgür basının olmadığı yerde, özgürlük isteyen, adalet isteyen yurttaşların bilgilendirilmediği yerde demokrasinin olması mümkün değildir. O yüzden biz bu ülkenin daha özgür ve demokratik olması için bugün buradayız."
Gazeteciler baskı ve sansüre karşı yarın saat 15.00'te, İstanbul'da da bir araya gelecek ve Cağaloğlu'ndaki eski Hürriyet Binası önünde buluşarak Valiliğe doğru yürüyecek.
* G9 Platformunu oluşturan gazeteci örgütleri: Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (FMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği ( EMD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası. (HABER-SEN) (SK/AS)