3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde bir araya gelen gazetecilik meslek örgütleri, TGC Gazeteciler Restoranı’nda düzenlenen toplantının ardından Beyoğlu'nda buluşarak Tünel’den Galatasaray’a yürüdü.
Gazeteciler, işlerini yaptıkları için kendilerine yönelen “hakaret, kışkırtma ve terör propogandası” suçlamalarına dikkat çekti.
Uzun süredir devam eden akreditasyon dayatmalarır, parlamento muhabirlerine yönelik düzenlemeler, gazetecilerin işten çıkarılması ve internet sansürüne değinen gazeteciler, “Bir soru sorma mesleği olan gazeteciliği, soru sormadan ya da yalnızca iktidarın hoşuna giden sorular sorarak yapmamız isteniyor. İktidarı rahatsız eden sorular soranlar, sokakta ve sosyal medyada linç ediliyor” dedi.
Toplantıda meslek örgütleri biraraya geldi
Gazetecilere Özgürlük Platformu, G9 Gazetecilik Platformu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve DİSK Basın-İş Sendikası’nın düzenlediği toplantıda basının içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Meslek örgütleri, “Gazetecilik İçin Ayağa Kalk” çağrısı yaptı.
Toplantıya TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten, G9 Platformu Sözcüsü ve Avrupa Gazeteciler Birliği Onursal Genel Başkan Yardımcısı Doğan Tılıç, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay ve DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.
“Bugünü 154. sırada karşılıyoruz”
Galatarasay’da yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Karikatür çizip twit atanın Cumhurbaşkanı’na hakaretle, haber yazıp manşet atanın halkı iktidara karşı kışkırtmakla, belgesel çekenin terör propagandasıyla suçlandığı, gazetelerin yargılanıp gazetecilerin hapsedildiği ve basın özgürlüğü sıralamasında dünyanın 154’üncüsü olan bir ülkenin habercileri olarak karşılıyoruz bu yıl da 3 Mayıs’ı. BM tarafından “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanmasına karar verilen 1993’ten bu yana, Türkiyeli gazeteciler olarak bir tek yıl bile “kutlama” yapamadık. Bugün cezaevlerinde bazıları yıllardır yatmakta olan 21 meslektaşımız, yüzlerce gazeteci aleyhine açılmış binlerce dava var. Buna karşın, dünyanın en özgür basınına sahip olduğumuzu söyleyerek adeta dalga geçen bir iktidara sahibiz.
“Meslek örgütleri olarak, gazetecinin aydın olması gerektiğine ve aydınlığın en temel ölçütünün de otorite ve iktidara hizmeti reddedip halk için yazıp çizmek olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, ‘özgürlük, gazeteciliğin oksijeni, özgür gazetecilik de demokrasinin garantisidir” diyoruz. Basın özgürlüğü mücadelemizin, sadece bir meslek için yürütülmediğini, özgür ve demokrat bir Türkiye özleyen her vatandaşın mücadelesi olduğunu vurguluyor ve herkesi ‘Gazetecilik için ayağa kalk’maya çağırıyoruz.” (ÇT)
* BİA 2015 Ocak-Şubat-Mart Medya Gözlem Raporuna göre 31 Mart 2015'e 23 gazeteci ve 9 dağıtımcı cezaevinde girdi; bir gazete yazarı öldürüldü, 10 gazeteci saldırıya uğradı. 7'i ve 4 gazete tehdit edildi; 2 gazeteci evinde arama yapıldı. 7 gazeteci ve bir sosyal medya aktörü gözaltına alındı. Erdoğan'a "hakaret"ten 3 gazeteci ve 2 çizer mahkum oldu.