İran’dan Türkiye sınırına atıldıktan sonra Ağrı Doğubayazıt’ta yakalanarak tutuklanan, ardından da tahliye edilen gazeteci Aziz Oruç ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Muhammet İkram Müftüoğlu ve HDP eski İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek’in de aralarında olduğu 6 kişi hakkında açılan davanın 10'uncu duruşması görüldü.
Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Aziz Oruç, farklı bir dosyadan tutuklu bulunduğu Diyarbakır Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Dava avukatları da İstanbul, Van ve Diyarbakır adliyelerinden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı.
Kimlik tespitinin ardından mahkeme, Oruç'a, hakkında açılan dosya ile yargılandığı dosyanın birleştirilmesi yönündeki talebe dair söz verdi. Oruç, Sait Çetin'in "Stêrk TV'de çalışıyor" yönündeki beyanlarına işaret ederek, "O kişinin beyanları yalandır. Ben sadece Dicle Haber Ajansı ve Mezopotamya Ajansı'nda gazetecilik yaptım. Stêrk TV ile bir hukukum yok. Zaten daha önce de bu duruma ilişkin soruşturma safhasında ifade vermiştim” dedi.
Oruç’un avukatı Sultan Atik Çiftçiler ise, müvekkilinin daha önce savunmasının alındığını belirterek, "Tamamen soyut beyanlara dayanan bir ifade ile müvekkilimiz suçlandı. Şuan mükerrer bir yargılama yapılıyor. Bu ifadeleri kabul etmiyoruz” dedi.
Bir sonraki duruşma 18 Ocak’ta
Savunmaların alınmasının ardından mahkeme heyeti, dava boyunca duruşmalara mazeret bildirerek katılmayan avukatlara son kez müzakere yazılmasına karar verdi. Duruşmayı 18 Ocak 2023'e bıraktı.
Mahkeme ayrıca, duruşmaya katılmayan avukatlar hakkında disiplin ve idari soruşturma başlatılması için Ağrı Cumhuriyet Savcılığına başvurulmasına karar verdi.
TIKLAYIN - Gazeteciyiz, haklıyız, çıkacağız ve yeniden yazacağız
Ne olmuştu?Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri gazeteci Aziz Oruç hakkında açılan davalar nedeniyle üç yıldır Irak'ta yaşıyordu. Avrupa'ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan sınır kapısında gözaltına alınan Oruç, Ermenistan polisinin şiddetine maruz kaldı. Oruç, daha sonra İran askerlerine teslim edildi. 11 Aralık 2019’da İran tarafından Türkiye tarafına atıldı. Yardım istediği HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ile birlikte kentten çıkmak üzere seyir halinde bulunduğu Doğubayazıt-Ağrı karayolunda polisler tarafından gözaltına alındı. 18 Aralık günü tutuklanarak Patnos Cezaevine gönderildi. Oruç, iddianamesi hazırlandığında 174 gündür tutukluydu. 8 Haziran 2020’de hazırlanan iddianameye göre, Oruç hakkında “terör örgütüne üye olmak” suçlaması için öne sürülen tek delil “ülkeye yasadışı yollardan girişinin PKK/KCK terör örgütüne üye olma hususunu gösterdiğine” yönelik kanı. Oruç ayrıca örgüt propagandası yapmakla suçlanıyor. İddianamede diğer 5 kişi ise örgüte yardım etmekle suçlanıyor. |
(HA)