Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin düzenlediği "Geleneksel ve Alternatif Medyada Araştırmacı Gazetecilik" konferansı, bugün medya çalışanları, üniversite öğrencilerinin katılımıyla Taksim Elite World Otel'de gerçekleşti.
İki oturuma ayrılmış dört panel ve soru cevap bölümlerinden oluşan konferansın açılış konuşmasını Uluslararası Şeffaflık Derneği yönetim kurulu başkanı E. Oya Özarslan yaptı.
Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümünden Prof. Dr. Aslı Tunç’un moderatörlüğünde gerçekleşen panelin ilk bölümünde Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nden Drew Sullivan, Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü Aykut Küçükkaya, gazeteci ve Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici ve gazeteci Kemal Göktaş, “Bir Şeffaflaştırma Aracı Olarak Araştırmacı Gazetecilik” konusunu tartıştı.
Göktaş, yargı gazeteciliğinde araştırmacı gazeteciliğin zorlaşmasını yargı alanının Türkiye'de dava süreçlerinde şeffaflık eksikliğine bağlarken aynı zamanda gazete yönetimlerinin araştırma için kaynak ve zaman isteyen bu alana giderek daha az önem arz etmeleri sonucu imkanların azalmasına bağladığını belirtti.
Baskıların karşısında araştırmacı gazetecilik
"Baskıların Karşısında Araştırmacı Gazetecilik" panelinde ise araştırmacı gazeteci, yazar, programcı Mete Çubukçu, ardından araştırmacı gazeteci, yazar Hasan Cemal, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’ndan (UMAG) Özge Mumcu ve araştırmacı gazeteci Şükran Özçakmak konuşmalarını yaptılar.
Çubukçu, medyanın "fiziksel ilişkiye dayalı ve daha güçlükle yürütülen" geleneksel bilgi edinme ve elektronik-sosyal yeni türden kaynaklarla ilerleyen, yeni yöntemler kullanan yeni medyanın araştırmacı gazetecilikte birlikte çalışması gerektiğini belirtti. Haber doğrulamanın bu yeni medya yöntemleriyle önem kazanmış olduğuna dikkat çekti.
Mumcu "Bir gazetecinin ölümünün bir son olmadığını anlatmak için" kurulan Uğur Mumcu Gazetecilik Vakfının kuruluş hikayesini anlattı. Araştırmacılığın en önemli unsurlarının yazılı kaynaklar kadar gözlem ve sahada inceleme gibi Uğur Mumcu'nun da önem verdiğini belirttiği açık kaynaklar olduğunu söyledi. Mumcu, "Soru sormanın, sorgulamanın ve iz sürmenin" hayat prensipleri haline gelmiş olduğunu ve gazeteciliğin bu prensipler üzerinden yürümesi gerektiği misyonunu UMAG ile yaşatmak istediğini ifade etti.
Özçakmak habercilikte değer atfedilen kamu yararı ve ulusal çıkar kavramlarının birbirlerine bağlı olduğunu fakat ulusal çıkar uğruna sorulmayan "rahatsız edici sorular"ın derin devlet sistemini sürdürdüğünü düşündüğünü ifade etti. Türkiye'de gazeteciliğin yaşadığı sorunların çözümüyle ilgili ise gazetecileri kendilerini sorgulamaya davet eden Özçakmak, “Hükümeti sorgulamadan biz önce kendi gazetecilik kavramımızı sorgulayacağız" diye konuştu. Çevre alanında araştırmacı gazetecilik yapan Özçakmak, "Türkiye'de birçok sorunun altında yeraltı/yerüstü kaynakları yatıyor. Bir ülkede bu kadar çevre sorunun varlığı ülkenin sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Artvinliyim, Artvin'de doğa talanı var, Türkiye'de doğa talanı var" dedi.
Hasan Cemal ise konuşmasında Türkiye’de demokratikleşmek için önce medyanın kendine çeki düzen vermesi gerektiğini söylerken, "Gazetecilik mesleğimizi seviyorsak yapmaya devam edeceğiz, gazetemizi eleştireceğiz, gazete elitlerimize mesleğimizin gereklerini savunacağız" diye konuştu.
Konferans Geleneksel / Ana-Akım Medyaya Yeni Bir Alternatif: İnternet Haberciliği ve Alternatif Habercilikte Yeni Yükselen: Yurttaş Habercilik panelleriyle devam etti. (İK/ÇT)